Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kotleciki z cytrusową nutą"
Dzisiaj zachęcam Was do spróbowania zrobienia samemu groszku ptysiowego. :) N...
Odsłon: 25
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 196
Dzisiaj zachęcam Was do spróbowania zrobienia samemu groszku ptysiowego. :) N...
Odsłon: 25
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 196
Składniki
Schab opłucz, osusz, potnij na 8 małych kotlecików. Ew. lekko je rozbij. Posyp pieprzem. Rozmaryn opłucz, osusz, oderwij igiełki od gałązek i grubo posiekaj. Sos sojowy wymieszaj z oliwą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz rozmarynem. Natrzyj tym kotlety z obu stron. Włóż je do miseczki i wstaw do lodówki na 5 godzin.
Pomarańczę sparz, wytrzyj do sucha, przekrój na pół i wyciśnij sok. Wymieszaj go z białym winem. Zamarynowane kotlety włóż na patelnię z rozgrzanym masłem. Szybko obsmaż z obu stron. Potem podlej sokiem z winem. Zmniejsz płomień i duś pod przykryciem jeszcze ok. 10 minut. Pod koniec sos i mięso przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
<strong>Superdodatek: sycące kluseczki</strong>
?Kładzione z wędzonym boczkiem
15 dag wędzonego boczku pokrój w drobną kosteczkę. Wysmaż na chupko na suchej patelni. Do miseczki wbij 3 jajka, roztrzep je widelcem z 1 łyżeczką soli.
Porcjami domieszaj ok. 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej. Dolej 5-6 ły żek zimnej wody. Wrzuć wy- smażony boczek i mieszaj widelcem ok. 2 minut. Łyżką nabieraj porcje ciasta, kładź na posolony wrzątek. Gotuj kluseczki minutę od momentu wypłynięcia.
?Kopytka z kaszą jaglaną
Ugotuj (w osobnych garnkach) w posolonej wodzie 70 dag ziemniaków i 30 dag kaszy jaglanej. Odcedź. Gorące ziemniaki oraz kaszę zmiel. Kiedy masa będzie jeszcze ciepła (ale nie gorąca!), wsyp 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej. Wyrób ciasto. Uformuj z niego wałeczki. Pokrój je na ukośne kluseczki. Kopytka ugotuj w posolonej wrzącej wodzie.
?Kukurydziane z pietruszką
Zagotuj 300 ml wody z łyżką masła i solą. Wsyp 8 dag kaszki kukurydzianej (ekspresowej). Gotuj do zgęstnienia, mieszając. Zdejmij z ognia. Wsyp po łyżce mąki ziemniaczanej i kukurydzianej. Dodaj posiekaną natkę. Wyrób jednolite ciasto. Uformuj z niego małe, owalne kluseczki. Włóż je do posolonego wrzątku. Gotuj, aż wypłyną.Źródło: Naj