Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 111
Dodano: 17.06.2014
Odsłon: 6394
3-4 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
1.Zmielone mięso łączymy z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą i pieczarkami, dodajemy surowe jajko, tarty ser i namoczony w wodzie chleb. Sól i pieprz.
(Jeśli ktoś mieli mięso w domu sam, ma o połowę mniej roboty, bo wtedy wszystkie składniki mieli razem z mięsem)
2. Z mięsa formujemy kulki i obtaczamy w bułce tartej. "Rozklapujemy" na desce i lekko nacinamy nożem wzdłuż każdego kotlecika.
3. Kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Długość smażenia uzależniona jest od tego jaki kto lubi stopień wypieczenia, my z mężem lubimy chrupiące kotlety więc smażę je na ciemny brąz. Dodatkowo kiedy obracam kotlety na drugą stronę dociskam je łopatką do smażenia, bo wtedy mam pewność, że nie będą w środku surowe i do tego mięso i pieczarki puszczają sok.
Takie kotleciki najlepiej smakują z pogniecionymi ziemniakami, jako, że tłuszczyk z ich smażenia świetnie się komponuje z ziemniaczkami.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)