Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety mielone z żółtym serem i pieczarkami

Kotlety mielone z żółtym serem i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 102

Dodano:

Odsłon: 5973

Kotlety mielone są znane chyba w każdej polskiej kuchni. Mój mąż je uwielbia więc czasami kiedy mam już dość zwykłych mielonych urozmaicam je różnymi dodatkami najchętniej żółtym sercem i pieczarkami

Składniki

3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1.Zmielone mięso łączymy z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą i pieczarkami, dodajemy surowe jajko, tarty ser i namoczony w wodzie chleb. Sól i pieprz.

    (Jeśli ktoś mieli mięso w domu sam, ma o połowę mniej roboty, bo wtedy wszystkie składniki mieli razem z mięsem)

    2. Z mięsa formujemy kulki i obtaczamy w bułce tartej. "Rozklapujemy" na desce i lekko nacinamy nożem wzdłuż każdego kotlecika.

    3. Kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Długość smażenia uzależniona jest od tego jaki kto lubi stopień wypieczenia, my z mężem lubimy chrupiące kotlety więc smażę je na ciemny brąz. Dodatkowo kiedy obracam kotlety na drugą stronę dociskam je łopatką do smażenia, bo wtedy mam pewność, że nie będą w środku surowe i do tego mięso i pieczarki puszczają sok.

  2. Takie kotleciki najlepiej smakują z pogniecionymi ziemniakami, jako, że tłuszczyk z ich smażenia świetnie się komponuje z ziemniaczkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń