Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety mielone są znane chyba w każdej polskiej kuchni. Mój mąż je uwielbia więc czasami kiedy mam już dość zwykłych mielonych urozmaicam je różnymi dodatkami najchętniej żółtym sercem i pieczarkami
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 96020
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1909
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5732
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5733
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 96020
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1909
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5732
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5733
Składniki
1.Zmielone mięso łączymy z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą i pieczarkami, dodajemy surowe jajko, tarty ser i namoczony w wodzie chleb. Sól i pieprz. (Jeśli ktoś mieli mięso w domu sam, ma o połowę mniej roboty, bo wtedy wszystkie składniki mieli razem z mięsem) 2. Z mięsa formujemy kulki i obtaczamy w bułce tartej. "Rozklapujemy" na desce i lekko nacinamy nożem wzdłuż każdego kotlecika. 3. Kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Długość smażenia uzależniona jest od tego jaki kto lubi stopień wypieczenia, my z mężem lubimy chrupiące kotlety więc smażę je na ciemny brąz. Dodatkowo kiedy obracam kotlety na drugą stronę dociskam je łopatką do smażenia, bo wtedy mam pewność, że nie będą w środku surowe i do tego mięso i pieczarki puszczają sok.
Takie kotleciki najlepiej smakują z pogniecionymi ziemniakami, jako, że tłuszczyk z ich smażenia świetnie się komponuje z ziemniaczkami.