Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne danie z drobiu o nieco egzotycznym smaku
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1320
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25028
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 133
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1320
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25028
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 133
Składniki
Piersi indyka pokroić na kotlety, lekko rozbić je tłuczkiem, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać tłuszcz, kotlety zanurzać w rozkłóconym jaju i kłaść na gorący tłuszcz; smażyć 3-4 min z każdej strony. Przygotować sos: pomarańcze sparzyć wrzątkiem osuszyć, zetrzeć skórkę na tarce o drobnych otworach, obrać i pokroić w plastry, a następnie na połówki.Do bulionu dodać otartą skórkę, półplastry owoców oraz likier, zagotować.Zmniejszyć ogień i gotować 2-3 min. Dodać śmietanę, wymieszać, przelać sos do sosjerki. Kotlety ułożyć na ogrzanym półmisku, posypać migdałami. Podawać z sosem pomarańczowym, z dodatkiem ziemniaków lub ryżu i z zieloną sałatą. Uwaga!! Likier pomarańczowy można zastąpić 2 łyżkami białego wina lub wódki oraz łyżeczką esencji pomarańczowej.