Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Krem cukiniowo-porowy"
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 125
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 260
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 98
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3329
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 125
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 260
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 98
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3329
Składniki
Natkę i lubczyk opłucz, osusz, oderwij listki, drobno je posiekaj. Obierz cebulę, ziemniaki oraz czosnek. Cukinie oczyść, odetnij końce. Warzywa pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i czosnek, mieszając, usmaż na szklisto. Dołóż ziemniaki i smaż razem jeszcze około 5 minut. Dodaj posiekane zioła.
Pory oczyść, natnij wzdłuż, opłucz pod bieżącą wodą, a następnie potnij na kawałeczki. Dodaj do ziemniaków wraz z cukinią. Wkrusz kostkę bulionową. Wlej 6 szklanek wody. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
W tym czasie orzechy laskowe wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Mieszając, lekko je zrumień. Przesyp na talerzyk, a kiedy przestygną, drobno posiekaj.
Zupę wymieszaj z żółtym serem. Potem zmiksuj blenderem na gładki krem. Przypraw do smaku białym pieprzem. Rozlej do kokilek. Każdą porcję udekoruj kleksem śmietany oraz listkami ziół. Posyp orzechami laskowymi.
Gotową zupę podawaj z dodatkiem sezamowych paluszków grissini, ew. z grzankami ziołowymi.Źródło: Tina