Do góry

Dania główne Przepis na:

Krem kalafiorowy

Krem kalafiorowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 5694

Dodano:

Odsłon: 5

Wypróbowany przepis na "Krem kalafiorowy"

Składniki

  • pół kg kalafiora
  • 2 pietruszki
  • 2 łyżeczki curry
  • litr bulionu drobiowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietany 18%
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • oliwa; grzanki:
  • 3-4 kromki chleba tostowego
  • zioła prowansalskie
  • oliwa; dodatkowo:
  • 20 dag fileta z indyka
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • oliwa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Krem kalafiorowy

Przygotowanie

  1. Ewelina Pędzikowska z Kutna

  2. Kalafior umyj i podziel na różyczki.

  3. Cebule z czosnkiem drobno posiekaj, po czym zeszklij na rozgrzanej oliwie w garnku o grubym dnie.

  4. Wlej wrzący bulion, dodaj kalafiora i ugotuj go do miękkości. Następnie dosyp curry i całość zmiksuj blenderem.

  5. Gotowy gładki krem zabiel śmietaną zahartowaną gorącym kremem, dopraw solą i pieprzem.

  6. Chleb tostowy pokrój w kostkę, posyp ziołami i usmaż na oliwie.

  7. Filet drobiowy umyj, osusz, potnij wzdłuż paski. Nabij je na patyki do szaszłyków, posyp solą, pieprzem i curry. Usmaż.

  8. Nalej zupę do talerzy, dodaj do niej grzanki, a z boku ułóż szaszłyki.

  9. Czas przygotowania: 45 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 270. Stopień trudności: średnie

    Źródło: Telemax

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń