Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krewetkowe tacos z salsą pomidorową"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 340
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 71
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 121
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 340
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 71
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 121
Składniki
porcje, czas ok. 25 min; porcja – 250 kcal, cena 6 zł.
Krewetki oczyść. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj 2 ząbki czosnku. Wrzuć na rozgrzany olej razem z krewetkami. Oprósz całość sporą szczyptą soli oraz mielonym imbirem. Smaż krewetki, mieszając, aż zmienią kolor. Skrop je do smaku sokiem ze sparzonej limonki. Zdejmij z patelni, trzymaj w cieple.
Pomidory sparz, przelej zimną wodą. Obierz ze skórki, pokrój w kosteczkę. Wymieszaj z obraną i poszatkowaną cebulą. Dodaj 2 łyżki oliwy. Salsę dopraw solą, pieprzem, sokiem z limonki oraz szczypiorkiem.
Tortille podgrzej na patelni. Na każdym placku umieść liść sałaty i po 4 krewetki. Dopełnij salsą, ozdób kolendrą i limonką.
Tortille możesz zrobić sama. Zmiksuj 1 szklankę mąki pszennej lub mąki kukurydzianej z 4/5 szklanki wody oraz 1/5 szklanki oleju. Dopraw ciasto do smaku solą. Nabieraj porcje i smaż na rozgrzanej patelni.
. Jeśli nie lubisz kre wetek, napełnij tortille kawałkami kurczaka.Źródło: Świat kobiety