Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
tanie,zdrowe i smaczne
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19998
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 526
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 603
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7032
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244623
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19998
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 526
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 603
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7032
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244623
Składniki
Masa szpinakowa:W garnku rozpuszczamy margarynę,wkładamy lekko rozmrożony szpinak(drobny).Gdy szpinak całkiem się rozmrozi dodajemy starty na drobnych oczkach czosnek,2 łyżki śmietany,łyżkę mąki,sól,pieprz.Można dodać łyżeczkę sosu czosnkowego lub chrzanowego(wedle uznania)Tak przygotowaną masę gotujemy 10 minut mieszając i zostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto naleśnikowe:W naczyniu łączymy jajka,trochę mleka,olej oraz dobrawkę lub deguste i dokładnie mieszamy.Następnie na przemian dodajemy mąkę i mleko.Ciasta robimy tyle ile uważamy za stosowne.Z moich proporcji wychodzi okolo 20-tu naleśników.Ciasto powinno być lejące.Troszkę ciasta odlewamy do miseczki ,ponieważ będzie nam potrzebne potem.
Na usmażone nalesniki nakladamy niepełną łyżkę szpinaku i rozsmarowujemy wzdłuz naleśnika, ale tylko na środku.Na to nakładamy plasterek żółtego sera.Następnie nieposmarowane boki dajemy do środka tak,aby stykały się krawędziami i zwijamy w rulonik.Jesli szpinak po ostygnięciu byłby za gęsty ,można go lekko podgrzac dodając 2-3 łyżki mleka.
Na koniec każdy tak przygotowany krokiet patamy we wcześniej odlanym cieście(mozna dolać troszkę mleka) a następnie w bułce tartej.Kolejnym krokiem jest rozgrzanie oleju na patelni a następnie smażenie krokietów na złoty kolor.Życzę smacznego.