Do góry

Dania główne Przepis na:

Królik na słodko

Królik na słodko

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 5694

Dodano:

Odsłon: 37

Przepis wart wypróbowania: "Królik na słodko"

Składniki

  • 1 tuszka królika
  • 2 litry jasnego piwa
  • 1 zielona papryka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 20 dag suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy (może być Dijon)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki cukru
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Królik na słodko

Przygotowanie

  1. Tuszkę królika oczyść i oddziel udka. Włóż je do lodówki. Resztę mięsa zalej litrem piwa i odstaw na 24 godziny, żeby skruszało.

  2. Marchew, cebulę i czosnek obierz. Paprykę umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Potnij warzywa na drobne kawałki, a czosnek przeciśnij przez praskę.

  3. Następnego dnia osącz królika z piwa i przyrumień w piekarniku rozgrzanym do 190°C.

  4. Gdy tuszka przestygnie, przełóż ją do dużego garnka i zalej ponownie kolejnym litrem piwa. Dodaj wszystkie warzywa i przyprawy, dolej litr wody i gotuj całość na małym ogniu około 4-5 godzin.

  5. Wyjmij królika, a wywar przecedź przez sito i gotuj jeszcze chwilę, by odparował.

  6. Udka natnij, nasmaruj musztardą, pieprzem, solą i nadziej namoczonymi wcześniej śliwkami. Podsmaż je na rozgrzanym tłuszczu, a później piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C.

  7. Do przecedzonego wywaru wrzuć tabliczkę czekolady, karmel zrobiony z 4 łyżek cukru i kilka suszonych śliwek. Tak przygotowanym sosem polej udka królika.

    Źródło: Telemax

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń