Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kuleczki z ryżem na ostro"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9552
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4431
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 185
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9552
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4431
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 185
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20821
Składniki
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy ryż, chwilę smażymy, następnie zalewamy 2 szklankami wody, solimy i gotujemy, aż ryż będzie miękki.
Żółty ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Połowę sera dodajemy do ugotowanego ryżu, mieszamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Do ostudzonego ryżu dodajemy resztę żółtego sera, jajko, posiekaną drobno natkę pietruszki, mielony biały ser, doprawiamy pieprzem, solą i drobno posiekaną ostrą papryczką, dokładnie mieszamy.
Z powstałej masy ryżowej formujemy niewielkie kulki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na jasnozłoty kolor. Usmażone kuleczki odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Kuleczki możemy podać z makaronem oraz sosem pomidorowym.
Wartość odżywcza porcji 310 kcal Białko 21 g/Tłuszcz 13 g/Węglowodany 32 g. Czas przygotowania 60 minut. Cena porcji ok. 1,70 zł.Źródło: Rewia