Do góry

Dania główne Przepis na:

Kulki z mielonego nadziewane serem feta

Kulki z mielonego nadziewane serem feta

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19008

Dodano:

Odsłon: 13

Sprawdzony przepis na "Kulki z mielonego nadziewane serem feta"

Składniki

  • 50 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 10 dag sera typu feta
  • 2–3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz. Do sałatki: 2 papryki
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 2–3 pomidory
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3–4 łyżki jasnego octu winnego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 4–5 łyżek oliwy
  • po 2 łyżki oliwek czarnych i zielonych
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kulki z mielonego nadziewane serem feta

Przygotowanie

  1. Przygotuj mięsne kulki: mięso mielone przełóż do miseczki. Cebulę obierz, posiekaj. Dodaj do mięsa. Dołóż jajko, tartą bułkę oraz cynamon. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Wyrób masę. Fetę pokrój na 12 kosteczek. Z przygotowanej masy uformuj 12 kuleczek. Do środka każdej wciśnij kosteczkę sera. Ponabijaj po 2 kulki na długie patyczki. Na patelni rozgrzej resztę oleju. Włóż szaszłyki. Smaż je ok. 10 minut (na rumiano). Często obracaj.

  2. Przygotuj sałatkę: warzywa umyj, osusz. Papryki oczyść, pokrój w grubą kostkę. Ogórek obierz, potnij w plasterki, a pomidory – na cienkie cząstki. Cebulę obierz, pokrój w paseczki. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z octem oraz oregano. Dodaj trochę soli i pieprzu. Dolej oliwę. Ubij trzepaczką gęsty sos.

  3. Wszystkie pokrojone wcześniej warzywa wymieszaj z oliwkami oraz sosem. Na sałatce połóż szaszłyki. Udekoruj np. świeżym oregano. Podawaj z kawałkiem bagietki.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń