Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurki to niewątpliwie obok Kani dla mnie najsmaczniejsze i aromatyczne grzybki. Wystarczy ten aromat wydobyć. Plusem kurek jest czyszczenia ich. Robal ich nie tyka :) dlatego zawsze są piękne całe i żółciutkie. Wystarczy umyć pod bieżącą ciepłą wodą i już. Nigdy nie zostawiamy w wodzie gdyż potem będzie problem z odparowaniem i staną się gąbczaste w wręcz rozlazłe.
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2425
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 29
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3084
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2759
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2425
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 29
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3084
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2759
Składniki
- po zebraniu kurek myjemy je, większe sztuki traktujemy nożem żeby nam się równomiernie podsmażyły - rozpuszczamy masełko (jeśli nie masz bądź masz nieodpowiednią patelnie to może być olek rzepakowy) - wrzucamy drobno posiekaną cebulkę i rozgnieciony czosnek. Po zarumienieniu wrzucamy kurki, podsmażamy -osobno w rondelku przygotowujemy bulion około 2 szklaneczki. Dodajemy śmietanę, ja dodałam około 3/4 szklanki. -zalewamy kurki bulionem następnie doprawiamy pietruszką, koperkiem, solą i pieprzem wedle uznania. - jeszcze dusimy na mały ogniu z 10 minut. nie dopuszczamy do przypalenia. Takim sos możemy podać obok pokrojonych w paski piersiami kurczaki, które wcześniej zostały usmażone z przyprawą curry i szczypta soli.