Do góry

Dania główne Przepis na:

Kura polana kurką, czyli sos kurkowy do piersi z kuraka (jakiegokolwiek:)

Kura polana kurką, czyli sos kurkowy do piersi z kuraka (jakiegokolwiek:)

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 76

Dodano:

Odsłon: 935

Kurki to niewątpliwie obok Kani dla mnie najsmaczniejsze i aromatyczne grzybki. Wystarczy ten aromat wydobyć. Plusem kurek jest czyszczenia ich. Robal ich nie tyka :) dlatego zawsze są piękne całe i żółciutkie. Wystarczy umyć pod bieżącą ciepłą wodą i już. Nigdy nie zostawiamy w wodzie gdyż potem będzie problem z odparowaniem i staną się gąbczaste w wręcz rozlazłe.

Składniki

  • kurki około 300g
  • pietruszka suszona lub koperek lub to i to:)
  • śmietanka 30
  • bulion tylko nie grzybowy aby nie zabić smaku kurek
  • cebulka na czuja
  • mały ząbek czosnku
  • masełko
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. - po zebraniu kurek myjemy je, większe sztuki traktujemy nożem żeby nam się równomiernie podsmażyły

    - rozpuszczamy masełko (jeśli nie masz bądź masz nieodpowiednią patelnie to może być olek rzepakowy)

    - wrzucamy drobno posiekaną cebulkę i rozgnieciony czosnek. Po zarumienieniu wrzucamy kurki, podsmażamy

    -osobno w rondelku przygotowujemy bulion około 2 szklaneczki. Dodajemy śmietanę, ja dodałam około 3/4 szklanki.

    -zalewamy kurki bulionem następnie doprawiamy pietruszką, koperkiem, solą i pieprzem wedle uznania.

    - jeszcze dusimy na mały ogniu z 10 minut. nie dopuszczamy do przypalenia.


    Takim sos możemy podać obok pokrojonych w paski piersiami kurczaki, które wcześniej zostały usmażone z przyprawą curry i szczypta soli.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń