Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurki to niewątpliwie obok Kani dla mnie najsmaczniejsze i aromatyczne grzybki. Wystarczy ten aromat wydobyć. Plusem kurek jest czyszczenia ich. Robal ich nie tyka :) dlatego zawsze są piękne całe i żółciutkie. Wystarczy umyć pod bieżącą ciepłą wodą i już. Nigdy nie zostawiamy w wodzie gdyż potem będzie problem z odparowaniem i staną się gąbczaste w wręcz rozlazłe.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12352
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1392
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13235
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5487
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12352
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1392
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13235
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5487
Składniki
- po zebraniu kurek myjemy je, większe sztuki traktujemy nożem żeby nam się równomiernie podsmażyły - rozpuszczamy masełko (jeśli nie masz bądź masz nieodpowiednią patelnie to może być olek rzepakowy) - wrzucamy drobno posiekaną cebulkę i rozgnieciony czosnek. Po zarumienieniu wrzucamy kurki, podsmażamy -osobno w rondelku przygotowujemy bulion około 2 szklaneczki. Dodajemy śmietanę, ja dodałam około 3/4 szklanki. -zalewamy kurki bulionem następnie doprawiamy pietruszką, koperkiem, solą i pieprzem wedle uznania. - jeszcze dusimy na mały ogniu z 10 minut. nie dopuszczamy do przypalenia. Takim sos możemy podać obok pokrojonych w paski piersiami kurczaki, które wcześniej zostały usmażone z przyprawą curry i szczypta soli.