Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurki to niewątpliwie obok Kani dla mnie najsmaczniejsze i aromatyczne grzybki. Wystarczy ten aromat wydobyć. Plusem kurek jest czyszczenia ich. Robal ich nie tyka :) dlatego zawsze są piękne całe i żółciutkie. Wystarczy umyć pod bieżącą ciepłą wodą i już. Nigdy nie zostawiamy w wodzie gdyż potem będzie problem z odparowaniem i staną się gąbczaste w wręcz rozlazłe.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2457
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 43
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 134
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 715
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2457
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 43
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 134
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 715
Składniki
- po zebraniu kurek myjemy je, większe sztuki traktujemy nożem żeby nam się równomiernie podsmażyły - rozpuszczamy masełko (jeśli nie masz bądź masz nieodpowiednią patelnie to może być olek rzepakowy) - wrzucamy drobno posiekaną cebulkę i rozgnieciony czosnek. Po zarumienieniu wrzucamy kurki, podsmażamy -osobno w rondelku przygotowujemy bulion około 2 szklaneczki. Dodajemy śmietanę, ja dodałam około 3/4 szklanki. -zalewamy kurki bulionem następnie doprawiamy pietruszką, koperkiem, solą i pieprzem wedle uznania. - jeszcze dusimy na mały ogniu z 10 minut. nie dopuszczamy do przypalenia. Takim sos możemy podać obok pokrojonych w paski piersiami kurczaki, które wcześniej zostały usmażone z przyprawą curry i szczypta soli.