Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak barbecue"
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 955
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4215
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 470
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 874
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3760
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 768
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 955
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4215
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 470
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 874
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3760
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 768
Składniki
Mięso umyj pod bieżącą wodą, osusz starannie na papierowym ręczniku kuchennym, podziel na porcje. Każdą natrzyj solą oraz pieprzem (możesz także użyć gotowej przyprawy do kurczaka). Na koniec obtocz mięso delikatnie w mące, a jej nadmiar strząśnij.
Na patelni lub w rondlu rozgrzej do wysokiej temperatury pół szklanki oleju. Wrzuć kawałki kurczaka i smaż na niezbyt dużym ogniu, aż się zrumienią. Po tym czasie zlej z patelni nadmiar oleju, a mięso pozostaw.
Na patelnię z kurczakiem wlej pół szklanki keczupu. Dodaj odrobinę octu jabłkowego (niecałą łyżeczkę), sok jabłkowy oraz miód.
Wszystkie wymieszaj delikatnie, duś potrawę na małym ogniu pod przykryciem, aż kurczak będzie gotowy (około 60 minut).
Na sam koniec dopraw potrawę według uznania solą, pieprzem, oregano, tymiankiem, bazylią, odrobiną cukru. W razie potrzeby dolej też sok jabłkowy.
czas ok. 80 min; porcja – 360 kcal, cena 2,50 złŹródło: Świat kobiety