Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak barbecue"
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1499
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1707
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 64
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1499
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1707
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 64
Składniki
Mięso umyj pod bieżącą wodą, osusz starannie na papierowym ręczniku kuchennym, podziel na porcje. Każdą natrzyj solą oraz pieprzem (możesz także użyć gotowej przyprawy do kurczaka). Na koniec obtocz mięso delikatnie w mące, a jej nadmiar strząśnij.
Na patelni lub w rondlu rozgrzej do wysokiej temperatury pół szklanki oleju. Wrzuć kawałki kurczaka i smaż na niezbyt dużym ogniu, aż się zrumienią. Po tym czasie zlej z patelni nadmiar oleju, a mięso pozostaw.
Na patelnię z kurczakiem wlej pół szklanki keczupu. Dodaj odrobinę octu jabłkowego (niecałą łyżeczkę), sok jabłkowy oraz miód.
Wszystkie wymieszaj delikatnie, duś potrawę na małym ogniu pod przykryciem, aż kurczak będzie gotowy (około 60 minut).
Na sam koniec dopraw potrawę według uznania solą, pieprzem, oregano, tymiankiem, bazylią, odrobiną cukru. W razie potrzeby dolej też sok jabłkowy.
czas ok. 80 min; porcja – 360 kcal, cena 2,50 złŹródło: Świat kobiety