Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bywa czasem tak, że przy garach stania chęci brak. Chciałoby się, żeby samo się zrobiło, i z tym daniem tak jest. Długo o nim myślałam, brzydziła mnie myśl, iż soki z kuraka będą kapać na ten ryż, że wyjdzie niejako ryż w "oleju" Niepotrzebnie, bo po ładnym oczyszczeniu mięska z tłuszczyków, w wysokiej temperaturze piekarnika wszystko się ładnie ścina a smaki łagodnie sobie przechodzą. Dołóżmy do tego pełnoziarnisty ryż i warzywa i mamy pyszne, zdrowe danie, i co czasem ważne- niewymagające. Chciałam błysnąć i upiec na czarnym ryżu ale okazało się, że rozgościły się w nim całkiem ukradkiem, mole:) Całą szafka spalona a mnie wyskoczyła wycieczka do sklepu. Jak się póżniej okazało, a właściwie oświeciła mnie Ania, ślepota nie jest mi pojęciem obcym, gdyż iż ryż czarny w sklepie był a ja wróciłam z białym i czerwonym.Nie polecam do tego dania ryżu "zwykłego", bo po godzinie w piekarniku zrobi się z niego papka, jak kto lubi :) ja nie ;) Do dzieła :)
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 129
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 220
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 67
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 129
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 220
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 67
Składniki
Odważyć ryż i wysypać do naczynia żaroodpornego
Warzywa pokroić w drobną kosteczkę, wyłożyć na ryż, nie mieszać.
Mięso obsypać przyprawami (można też zamarynować kilka godzin wcześniej) i wyłożyć na warzywa skórką do dołu.
Podlać bulionem, uważając żeby nie spłukać przypraw :)
Tak pięknie to wygląda :)
Pieczemy ok 1:10 w piekarniku z górną i dolną grzałką + termoobieg, 180 C. Po upływie połowy tego czasu mięsko obracamy skórka do góry a warzywa mieszamy z ryżem. Jeśli jest taka potrzeba można podlać jeszcze bulionem.
Smacznego :)