Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z braku pomysłu na nazwę - zainspirowałem się parodią reklamy plastrów Taekwondo ;) Mało nazywać się Qrczakcore aka "Nie próbuj tego w domu", ale nie wyszło tak ostre jak się zapowiadało. Eksperyment kuchenny - dla fanów kuchni indyjskiej i chińskiej. Niezbyt ostre danie, z duża ilością przypraw, bardzo aromatyczne, smaczne - i zdrowe ;) Sugestie: Makaron można z powodzeniem zastąpić ryżem. Tłuszcz: zamiast oliwy z oliwek lepiej by było zastosować masło ghee, niestety - nie posiadałem takowego. Składniki niżej podane są na 4 porcje potrawy.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1766
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 245
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21738
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1766
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 245
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21738
Składniki
Zetrzeć 2 cm imbiru i czosnek, kurczaka pokroić w cienkie paski. Dodać do kurczaka starty imbir, czosnek i sos sojowy, dobrze wymieszać, odstawić na pół godziny.
Suszone grzyby mun wrzucić do garnka z gorącą (ale nie wrzącą) wodą, moczyć przez 15 minut, oczyścić, następnie gotować przez 10 minut, odcedzić, odstawić.
Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy z oliwek, smażyć kurczaka wraz z imbirem i czosnkiem - tak długo aż będzie gotowy. Dolać na patelnię trochę wody, przykryć, i poddusić kurczaka przez 10 minut, sprawdzając co jakiś czas czy woda nie wyparowała, w razie czego dolać. Gdy kurczak będzie gotowy - odstawić - niech czeka na swoją kolej.
Mieszankę warzywna przygotować wg. przepisu, jednak zamiast zwykłego oleju - użyć oliwy z oliwek. Dodać przyprawę orientalną (1 niezbyt czubatą (ale nie płaską!) łyżeczkę) oraz curry (tyle samo co przyprawy orientalnej). W połowie przygotowywania warzyw dodać grzyby mun oraz kurczaka. Mieszać od czasu do czasu. Mieć pod ręką szklankę wody, i sukcesywnie dolewać by potrawa się nie przypaliła. Gdy warzywa będą w miękkie - dodać pozostały imbir, ale nie trzeć go - pokroić w drobną kostkę.
Zaraz po dodaniu imbiru przygotować makaron chiński wg przepisu (dla leniwych - zagotować wodę w czajniku, zalać makaron wrzątkiem, odczekać 3 minuty, odcedzić - gotowe!)
Gdy makaron będzie gotowy, zdejmujemy potrawę z ognia, dzielimy makaron i warzywa na 4 porcje.