Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 2
Dodano: 01.11.2010
Odsłon: 3054
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Zetrzeć 2 cm imbiru i czosnek, kurczaka pokroić w cienkie paski. Dodać do kurczaka starty imbir, czosnek i sos sojowy, dobrze wymieszać, odstawić na pół godziny.
Suszone grzyby mun wrzucić do garnka z gorącą (ale nie wrzącą) wodą, moczyć przez 15 minut, oczyścić, następnie gotować przez 10 minut, odcedzić, odstawić.
Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy z oliwek, smażyć kurczaka wraz z imbirem i czosnkiem - tak długo aż będzie gotowy. Dolać na patelnię trochę wody, przykryć, i poddusić kurczaka przez 10 minut, sprawdzając co jakiś czas czy woda nie wyparowała, w razie czego dolać. Gdy kurczak będzie gotowy - odstawić - niech czeka na swoją kolej.
Mieszankę warzywna przygotować wg. przepisu, jednak zamiast zwykłego oleju - użyć oliwy z oliwek. Dodać przyprawę orientalną (1 niezbyt czubatą (ale nie płaską!) łyżeczkę) oraz curry (tyle samo co przyprawy orientalnej). W połowie przygotowywania warzyw dodać grzyby mun oraz kurczaka. Mieszać od czasu do czasu. Mieć pod ręką szklankę wody, i sukcesywnie dolewać by potrawa się nie przypaliła. Gdy warzywa będą w miękkie - dodać pozostały imbir, ale nie trzeć go - pokroić w drobną kostkę.
Zaraz po dodaniu imbiru przygotować makaron chiński wg przepisu (dla leniwych - zagotować wodę w czajniku, zalać makaron wrzątkiem, odczekać 3 minuty, odcedzić - gotowe!)
Gdy makaron będzie gotowy, zdejmujemy potrawę z ognia, dzielimy makaron i warzywa na 4 porcje.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

rexrotten 01 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
Miałem dodać większą ilość imbiru, a w założeniu miały w tym wylądować papryczki chili ;)0 Kto głosował? | Odpowiedz

AvaGardner 01 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
a czemu niby mialoby byc ostre?0 Kto głosował? | Odpowiedz