Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak w herbacie"
Kofty do bliskowschodnia odmiana szaszłyków. Mnogość występujących w nich prz...
Odsłon: 3121
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 413
W dzisiejszym wpisie podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na aromatyc...
Odsłon: 111
Kofty do bliskowschodnia odmiana szaszłyków. Mnogość występujących w nich prz...
Odsłon: 3121
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 413
W dzisiejszym wpisie podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na aromatyc...
Odsłon: 111
Składniki
Mięso kurczaka opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz i umieść w misce. Zalej 2 szklankami mocnego naparu herbacianego. Odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą dobę.
Przygotuj żaroodporne naczynie. Przełóż do niego zamarynowane mięso. Papryczkę chili opłucz, osusz, przekrój na pół i pozbaw nasionek. Miąższ drobno poszatkuj.
Mięso kurczaka posyp posiekaną papryczką, skrop sosem sojowym oraz ciemnym octem winnym. Oprósz do smaku solą oraz pieprzem i podlej kilkoma łyżkami marynaty.
Naczynie z mięsem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz około 20 minut.
Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i dopiekaj mięso 40-60 minut. Co pewien czas podlewaj kurczaka herbacianą marynatą, a potem wytwarzającym się sosem. Przed podaniem na stół udekoruj ziołami.
czas ok. 90 min; porcja – 350 kcal, cena 2,60 złŹródło: Świat kobiety