Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak w parmezanie"
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 115
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 1337
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 1258
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 115
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 1337
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 1258
Składniki
Czas ok. 45 min; porcja – 380 kcal, cena 4,20 zł, 6 porcji.
Tuszkę kurczaka opłucz starannie pod bieżącą wodą, podziel na mniejsze porcje. Natrzyj dokładnie solą oraz mielonym białym pieprzem.
Ząbki czosnku obierz z osłonek. Na dużej patelni rozgrzej połowę masła. Gdy się rozpuści, wrzuć kawałki kurczaka. Smaż z każdej strony, aż mięso się zrumieni, a skórka będzie chrupiąca. Wrzuć czosnek.
Zmniejsz płomień. Smaż mięso z czosnkiem jeszcze około 5 minut. Całość podlej białym winem. Natkę opłucz, osusz, oderwij listki. Poszatkuj je i wrzuć do mięsa. Przykryj pokrywką. Duś 25 minut.
Sprawdź widelcem, czy mięso jest już gotowe (wypływający po nakłuciu sos nie może być krwisty). Jeśli tak, wrzuć do naczynia pozostałe masło. Rozmieszaj je w powstałym podczas duszenia sosie. Dopraw go solą i pieprzem. Parmezan zetrzyj na tarce, posyp mięso. Ogrzewaj, aż ser się rozpuści.
Porcjowanie kurczaka zacznij od przecięcia tuszki wzdłuż, na pół. Od każdej połówki odetnij skrzydła i nogi (na wysokości kości udowej). Na koniec wytnij piersi z klatki piersiowej i przekrój je na pół.Źródło: Świat kobiety