Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak w parmezanie"
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3584
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 411
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3584
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 411
Składniki
Czas ok. 45 min; porcja – 380 kcal, cena 4,20 zł, 6 porcji.
Tuszkę kurczaka opłucz starannie pod bieżącą wodą, podziel na mniejsze porcje. Natrzyj dokładnie solą oraz mielonym białym pieprzem.
Ząbki czosnku obierz z osłonek. Na dużej patelni rozgrzej połowę masła. Gdy się rozpuści, wrzuć kawałki kurczaka. Smaż z każdej strony, aż mięso się zrumieni, a skórka będzie chrupiąca. Wrzuć czosnek.
Zmniejsz płomień. Smaż mięso z czosnkiem jeszcze około 5 minut. Całość podlej białym winem. Natkę opłucz, osusz, oderwij listki. Poszatkuj je i wrzuć do mięsa. Przykryj pokrywką. Duś 25 minut.
Sprawdź widelcem, czy mięso jest już gotowe (wypływający po nakłuciu sos nie może być krwisty). Jeśli tak, wrzuć do naczynia pozostałe masło. Rozmieszaj je w powstałym podczas duszenia sosie. Dopraw go solą i pieprzem. Parmezan zetrzyj na tarce, posyp mięso. Ogrzewaj, aż ser się rozpuści.
Porcjowanie kurczaka zacznij od przecięcia tuszki wzdłuż, na pół. Od każdej połówki odetnij skrzydła i nogi (na wysokości kości udowej). Na koniec wytnij piersi z klatki piersiowej i przekrój je na pół.Źródło: Świat kobiety