Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie można spokojnie przejść obok tego przepisu. FIESTA MEXICANA!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 365
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2766
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 912
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1658
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14464
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 365
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2766
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 912
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1658
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14464
Składniki
Mąkę przesiać przez sitko do miseczki, dodać cynamon - wymieszać, odłożyć 2 łyżeczki. Filety z kurczaka pokroić na 3 lub 4 kawałki - obtoczyć w mące z cynamonem i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor; na krótko przed zdjęciem z patelni lekko oprószyć solą i pieprzem. Wyjąć z patelni na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Na tłuszcz po smażeniu kurczaka wrzucić pokrojoną w drobniutką kosteczkę cebulę oraz chili, chwilę zasmażać, dodać: kakao, cukier, koncentrat i ciągle mieszając - chwilę potrzymać na średnim ogniu - musi powstać jednolita masa. Zmniejszyć ogień, dodać bulion i ew. czerwone wino, doprawić solą i pieprzem, ciągle delikatnie mieszając - zagotować. W śmietanie rozmieszać zostawione 2 łyżeczki mieszanki mączno - cynamonowej i wlać do sosu; dodać rodzynki lub pokrojone w paseczki morele i doprowadzić do wrzenia, by mąka straciła smak surowizny. Upieczone filety włożyc do naczynia żaroodpornego, zalać gorącym sosem czekoladowym i zapiekać ok. 15 - 20 min. w temp. ok. 175 st. Po wyjęciu z piekarnika oprószyć migdałami, a dodatkowo można posypać słodką papryką lub jeśli ktoś lubi "piekło" - pokrojoną w kosteczkę chili. Podawać np. z ryżem lub zawinięte w gorącą tortillę.