Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie można spokojnie przejść obok tego przepisu. FIESTA MEXICANA!
Polecam. Zwykła bułeczka. Wybornie smakuje z kubkiem mleka.
Odsłon: 110
Sałatka z szynką i selerem, bez ziemniaków. Lekka oryginalna sałatka z jarzyn...
Odsłon: 191
Makaron z kurczakiem i jarmużem. Pożywne i smaczne danie z makaronu z mięsem...
Odsłon: 106
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Danie proste do przygotowan...
Odsłon: 118
Żeby sobie trochę poprawić humor i rozgrzać w coraz chłodniejsze wieczory pol...
Odsłon: 114
Polecam. Zwykła bułeczka. Wybornie smakuje z kubkiem mleka.
Odsłon: 110
Sałatka z szynką i selerem, bez ziemniaków. Lekka oryginalna sałatka z jarzyn...
Odsłon: 191
Makaron z kurczakiem i jarmużem. Pożywne i smaczne danie z makaronu z mięsem...
Odsłon: 106
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Danie proste do przygotowan...
Odsłon: 118
Żeby sobie trochę poprawić humor i rozgrzać w coraz chłodniejsze wieczory pol...
Odsłon: 114
Składniki
Mąkę przesiać przez sitko do miseczki, dodać cynamon - wymieszać, odłożyć 2 łyżeczki. Filety z kurczaka pokroić na 3 lub 4 kawałki - obtoczyć w mące z cynamonem i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor; na krótko przed zdjęciem z patelni lekko oprószyć solą i pieprzem. Wyjąć z patelni na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Na tłuszcz po smażeniu kurczaka wrzucić pokrojoną w drobniutką kosteczkę cebulę oraz chili, chwilę zasmażać, dodać: kakao, cukier, koncentrat i ciągle mieszając - chwilę potrzymać na średnim ogniu - musi powstać jednolita masa. Zmniejszyć ogień, dodać bulion i ew. czerwone wino, doprawić solą i pieprzem, ciągle delikatnie mieszając - zagotować. W śmietanie rozmieszać zostawione 2 łyżeczki mieszanki mączno - cynamonowej i wlać do sosu; dodać rodzynki lub pokrojone w paseczki morele i doprowadzić do wrzenia, by mąka straciła smak surowizny. Upieczone filety włożyc do naczynia żaroodpornego, zalać gorącym sosem czekoladowym i zapiekać ok. 15 - 20 min. w temp. ok. 175 st. Po wyjęciu z piekarnika oprószyć migdałami, a dodatkowo można posypać słodką papryką lub jeśli ktoś lubi "piekło" - pokrojoną w kosteczkę chili. Podawać np. z ryżem lub zawinięte w gorącą tortillę.