Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie można spokojnie przejść obok tego przepisu. FIESTA MEXICANA!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14045
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1618
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15932
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6426
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14045
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1618
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15932
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6426
Składniki
Mąkę przesiać przez sitko do miseczki, dodać cynamon - wymieszać, odłożyć 2 łyżeczki. Filety z kurczaka pokroić na 3 lub 4 kawałki - obtoczyć w mące z cynamonem i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor; na krótko przed zdjęciem z patelni lekko oprószyć solą i pieprzem. Wyjąć z patelni na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Na tłuszcz po smażeniu kurczaka wrzucić pokrojoną w drobniutką kosteczkę cebulę oraz chili, chwilę zasmażać, dodać: kakao, cukier, koncentrat i ciągle mieszając - chwilę potrzymać na średnim ogniu - musi powstać jednolita masa. Zmniejszyć ogień, dodać bulion i ew. czerwone wino, doprawić solą i pieprzem, ciągle delikatnie mieszając - zagotować. W śmietanie rozmieszać zostawione 2 łyżeczki mieszanki mączno - cynamonowej i wlać do sosu; dodać rodzynki lub pokrojone w paseczki morele i doprowadzić do wrzenia, by mąka straciła smak surowizny. Upieczone filety włożyc do naczynia żaroodpornego, zalać gorącym sosem czekoladowym i zapiekać ok. 15 - 20 min. w temp. ok. 175 st. Po wyjęciu z piekarnika oprószyć migdałami, a dodatkowo można posypać słodką papryką lub jeśli ktoś lubi "piekło" - pokrojoną w kosteczkę chili. Podawać np. z ryżem lub zawinięte w gorącą tortillę.