Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie można spokojnie przejść obok tego przepisu. FIESTA MEXICANA!
Mąkę przesiać przez sitko do miseczki, dodać cynamon - wymieszać, odłożyć 2 łyżeczki.
Filety z kurczaka pokroić na 3 lub 4 kawałki - obtoczyć w mące z cynamonem i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor; na krótko przed zdjęciem z patelni lekko oprószyć solą i pieprzem. Wyjąć z patelni na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Na tłuszcz po smażeniu kurczaka wrzucić pokrojoną w drobniutką kosteczkę cebulę oraz chili, chwilę zasmażać, dodać: kakao, cukier, koncentrat i ciągle mieszając - chwilę potrzymać na średnim ogniu - musi powstać jednolita masa. Zmniejszyć ogień, dodać bulion i ew. czerwone wino, doprawić solą i pieprzem, ciągle delikatnie mieszając - zagotować. W śmietanie rozmieszać zostawione 2 łyżeczki mieszanki mączno - cynamonowej i wlać do sosu; dodać rodzynki lub pokrojone w paseczki morele i doprowadzić do wrzenia, by mąka straciła smak surowizny.
Upieczone filety włożyc do naczynia żaroodpornego, zalać gorącym sosem czekoladowym i zapiekać ok. 15 - 20 min. w temp. ok. 175 st. Po wyjęciu z piekarnika oprószyć migdałami, a dodatkowo można posypać słodką papryką lub jeśli ktoś lubi "piekło" - pokrojoną w kosteczkę chili. Podawać np. z ryżem lub zawinięte w gorącą tortillę.
Propozycja na smaczne i aromatyczne przygotowanie kurczaka w azjatyckim stylu.
Odsłon: 3522
Bardzo prosty , szybki i aromatyczny przepis na kurczaka.
Odsłon: 1523
Przepis dnia
Smażony kurczak z warzywami i słodko-słono-ostrym sosem hoisin. Jak z azjatyc...
Odsłon: 1529
Ktoś mnie dziś naciągnął na gofry i to nie był mój mąż. Sezon letni, wakacyjn...
Odsłon: 67
Zapiekanka która zachwyci smakiem, aromatem. Może być na drugie danie lub gor...
Odsłon: 46
Co dziś u was króluje w porze obiadowej ?ja mam dla was przepis na pyszne ćwi...
Odsłon: 63
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 255
Ktoś mnie dziś naciągnął na gofry i to nie był mój mąż. Sezon letni, wakacyjn...
Odsłon: 67
Zapiekanka która zachwyci smakiem, aromatem. Może być na drugie danie lub gor...
Odsłon: 46
Co dziś u was króluje w porze obiadowej ?ja mam dla was przepis na pyszne ćwi...
Odsłon: 63
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 255
Składniki
Mąkę przesiać przez sitko do miseczki, dodać cynamon - wymieszać, odłożyć 2 łyżeczki. Filety z kurczaka pokroić na 3 lub 4 kawałki - obtoczyć w mące z cynamonem i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor; na krótko przed zdjęciem z patelni lekko oprószyć solą i pieprzem. Wyjąć z patelni na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Na tłuszcz po smażeniu kurczaka wrzucić pokrojoną w drobniutką kosteczkę cebulę oraz chili, chwilę zasmażać, dodać: kakao, cukier, koncentrat i ciągle mieszając - chwilę potrzymać na średnim ogniu - musi powstać jednolita masa. Zmniejszyć ogień, dodać bulion i ew. czerwone wino, doprawić solą i pieprzem, ciągle delikatnie mieszając - zagotować. W śmietanie rozmieszać zostawione 2 łyżeczki mieszanki mączno - cynamonowej i wlać do sosu; dodać rodzynki lub pokrojone w paseczki morele i doprowadzić do wrzenia, by mąka straciła smak surowizny. Upieczone filety włożyc do naczynia żaroodpornego, zalać gorącym sosem czekoladowym i zapiekać ok. 15 - 20 min. w temp. ok. 175 st. Po wyjęciu z piekarnika oprószyć migdałami, a dodatkowo można posypać słodką papryką lub jeśli ktoś lubi "piekło" - pokrojoną w kosteczkę chili. Podawać np. z ryżem lub zawinięte w gorącą tortillę.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Polędwiczki grillowane w ziołach i surówka
Dania główne
Zapiekanka Rozmaitości
Dania główne
Zapiekanka gospodarska
Dania główne
Ćwiartki kurczaka duszone z dodatkiem młodej kapusty
Polędwiczki grillowane w ziołach i surówka
Polędwica wieprzowa w wiosenno-letnich ziołach: lubczyk, natka pietruszki, ba...
Odsłon: 19
Zapiekanka Rozmaitości
Zapiekanka która zachwyci smakiem, aromatem. Może być na drugie danie lub gor...
Odsłon: 46