Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i sycący obiad z resztek smażonego lub pieczonego kurczaka.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1374
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1374
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Nastaw wodę na kluski w szerokim garnku. Kurczaka oskub. Kości i chrząstki wyrzuć, mięso porwane na kawałki przesmaż bez tłuszczu na patelni lub w rondlu. Dodaj marchewkę, pomidory i paprykę pokrojoną w paski lub kostkę. Możesz dodać trochę pieprzu i soli, chyba że kurczak był bardzo dobrze przyprawiony. Wymieszaj wszystko i przesmaż. Całość zalej wodą lub rosołem i duś.
Przygotuj masę na kluski. 2 szklanki mąki zmieszaj z jajkiem (dla alergików można pominąć i dać łyżkę oliwy) i szklanką wody. Mieszaj, dodając mąkę i wodę w zależności od tego, jak szybko masa zrobi się zwięzła i gładka. Ma być gęstsza niż na naleśniki, klejąca, lekko odrywająca się od ścianek podczas mieszania. Pod koniec mieszania dodaj sól, pieprz i trzy duże łyżki koperku. Wymieszaj do połączenia składników. Przykryj ściereczką do czasu zagotowania wody.
Kluski gotuj partiami, kładąc masę łyżką na osolony wrzątek. Po 2-3 minutach od wypłynięcia spróbuj największej kluski. Jeśli jest już gotowa, nakładaj, polewając sosem i podawaj natychmiast gorące, posypane koperkiem lub natką pietruszki. Jeśli sos jest za rzadki, możesz go zagęścić w dowolny sposób, ale zwykle jest to zbędne. Smacznego!