Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Lasagne z szynką i brokułami"
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3819
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414634
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2359
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3819
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414634
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2359
Składniki
Lasagne gotujemy partiami 2-3 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Wyjmujemy łyżką cedzakową, przelewamy zimną wodą i osączamy.
Brokuł dzielimy na cząsteczki i gotujemy w posolonym wrzątku 3 minuty. Ostrożnie wyjmujemy łyżką cedzakową.
Z masła i mąki przygotowujemy jasną zasmażkę. Rozprowadzamy ją zimnym mlekiem, mieszając gotujemy, aż powstanie gęsty beszamel. Na dno brytfanny lub naczynia do zapiekanek wlewamy trochę sosu. Na sosie układamy warstwowo lasagne, szynkę, brokuły i ser. Lekko solimy, doprawiamy pieprzem. Czynności powtarzamy do wyczerpania składników. Na koniec posypujemy danie migdałami i zapiekamy 30 minut w temperaturze 180°C.
Czas przygotowania: 60 minut. Cena jednej porcji: około 2,80 złŹródło: Rewia