Do góry

Dania główne Przepis na:

lazania dla początkujących

lazania dla początkujących

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 1475

Dodano:

Odsłon: 6997

ja nie umiem gotować makaronu lazania więc robię to na naleśnikach

Składniki

  • usmażone naleśniki, 6 szt
  • mięso mielone, 1/2 kg
  • pomidory pelati, 1 puszka
  • Papryka czerwona, 1 szt
  • cebula czerwona, 1 szt.
  • czosnek, 2-3 ząbki
  • zioła ulubione, do smaku
  • Ser żółty tarty, ile kto lubi
  • jajko, 1 szt
  • masło lub margaryna do wysmarowania formy
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
lazania dla początkujących

Przygotowanie

  1. Fromę żaroodporną smarujemy masłem lub margaryną, układamy pierwszego naleśnika, można go dociąć nożem do formy, ja mam okrągła więc pasuje. Mięso mielone smażymy z wyciśnientym przez praskę czosnkiem na margarynie (ok 20 min) przerzucić mięsko do rondelka a na patelni podsmażyć posiekaną cebulkę i paprykę. Zmiksować pomidory z puszki i połowę wlewamy do mięska i dusimy ok 30 min a druga połówkę wlewamy do warzyw na patelni i dodajemy do nich zioła. Mięsko solimy i pieprzymy na koncu( gdy ktos lubi ostre można dodać paryki chilli). Na pierwszy naleśnik wykładamy warstwę mięsnego sosu , układamy drugi naleśnik i wykładamy warstwę sosu warzywnego , posypujemy lekko serem, następny naleśnik i znów sos miesny itd aż do wykkończenia. Roztrzepujemy jajko ze startym serem i polewamy to z wierzchu. Wkładamy to do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy ok 30 min aż się wierzch z rumieni na złoto. Podajemy gorące i do tego wino reńskie lub mozelskie pycha.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń