Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Lazania z kurkami"
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7562
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2591
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7562
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2591
Składniki
Płaty makaronu obgotuj w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Kurki umyj i osusz. Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj kurki oraz ty mianek, smaż ok. 10 min. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czos nek i pomidory z puszki. Duś 10 min. Dopraw cukrem, solą i pieprzem.
W rondelku rozpuść 2 łyżki masła i stopniowo dodawaj mąkę, energicznie mieszając trzepaczką. Następnie powoli wlewaj mleko i, nie przestając mieszać, gotuj, aż całość zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem. Dno wyłóż płatami makaronu, posmaruj beszamelem, na nim rozłóż 1/3 grzybów i posyp wszystko startym serem. W ten sam sposób przygotuj dwie kolejne warstwy.
Przykryj pozostałymi płatami makaronu, posmaruj sosem beszamelowym, posyp pozostałym serem i rozłóż plastry pomidora. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 180°C.
80 minut. Porcja: 430 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie