Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Lazania z kurkami"
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 148
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1853
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14573
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19639
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 148
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1853
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14573
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19639
Składniki
Płaty makaronu obgotuj w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Kurki umyj i osusz. Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj kurki oraz ty mianek, smaż ok. 10 min. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czos nek i pomidory z puszki. Duś 10 min. Dopraw cukrem, solą i pieprzem.
W rondelku rozpuść 2 łyżki masła i stopniowo dodawaj mąkę, energicznie mieszając trzepaczką. Następnie powoli wlewaj mleko i, nie przestając mieszać, gotuj, aż całość zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem. Dno wyłóż płatami makaronu, posmaruj beszamelem, na nim rozłóż 1/3 grzybów i posyp wszystko startym serem. W ten sam sposób przygotuj dwie kolejne warstwy.
Przykryj pozostałymi płatami makaronu, posmaruj sosem beszamelowym, posyp pozostałym serem i rozłóż plastry pomidora. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 180°C.
80 minut. Porcja: 430 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie