Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli chcesz poeksperymentować dzisiaj z obiadem to spróbuj wykonać łezki ziemniaczane! Ciekawy sposób na obiad dla rodziny i gości. Można podawać jako przystawkę. Przepis na wykonanie 5-8 łez.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 680
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 27
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 200
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 52
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 233
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 372
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 680
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 27
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 200
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 52
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 233
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 372
Składniki
Ziemniaki obieramy, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości na średnim ogniu ( wodę przed wrzuceniem delikatnie posolić). Po ugotowaniu odsączyć wodę i przełożyć ziemniaki do miski. Ubijaczką do ziemniaków ubić je dokładnie i odstawić na 5-7 minut. Po tym czasie kiedy ziemniaki będą juz delikatnie ostygnięte dodać pokrojoną bazylię I delikatnie posolić i popieprzyć całą masę ziemniaczaną. Stolnicę posmarować mąką, ręce też żeby ziemniaki się nie rozklejały. Przy pomocy mąki lepimy z masy ziemniaczanej łezki (nabieramy solidną rękę masy, żeby były większe). Następnie rozbijamy jajka do miski, mieszamy je np. widelcem żeby białko i żółtko było dobrze rozmieszane. Łezki moczymy raz w jajku potem w bułce tartej, mące i powtórzyć jeszcze raz badz dwa razy. Potem wrzucamy na głęboki olej i smażymy 2-3 minuty. Osuszyć na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. Podawać z sosem pomidorowym pikantnym lub roztopionym serem albo bez dodatków bo również świetnie wtedy smakują. Pozdrawiam!