Do góry

Dania główne Przepis na:

Łezki ziemniaczane w panierce - pomysł na obiad

Łezki ziemniaczane w panierce - pomysł na obiad

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 1

Dodano:

Odsłon: 114

Jeżeli chcesz poeksperymentować dzisiaj z obiadem to spróbuj wykonać łezki ziemniaczane! Ciekawy sposób na obiad dla rodziny i gości. Można podawać jako przystawkę. Przepis na wykonanie 5-8 łez.

Składniki

1-2 os. 30 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości na średnim ogniu ( wodę przed wrzuceniem delikatnie posolić).
    Po ugotowaniu odsączyć wodę i przełożyć ziemniaki do miski. Ubijaczką do ziemniaków ubić je dokładnie i odstawić na 5-7 minut. Po tym czasie kiedy ziemniaki będą juz delikatnie ostygnięte dodać pokrojoną bazylię I delikatnie posolić i popieprzyć całą masę ziemniaczaną. Stolnicę posmarować mąką, ręce też żeby ziemniaki się nie rozklejały. Przy pomocy mąki lepimy z masy ziemniaczanej łezki (nabieramy solidną rękę masy, żeby były większe). Następnie rozbijamy jajka do miski, mieszamy je np. widelcem żeby białko i żółtko było dobrze rozmieszane. Łezki moczymy raz w jajku potem w bułce tartej, mące i powtórzyć jeszcze raz badz dwa razy. Potem wrzucamy na głęboki olej i smażymy 2-3 minuty. Osuszyć na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju.
    Podawać z sosem pomidorowym pikantnym lub roztopionym serem albo bez dodatków bo również świetnie wtedy smakują.
    Pozdrawiam!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń