Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Łopatka wieprzowa w skorupce"
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4592
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418039
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4592
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418039
Składniki
Łopatkę umyj, osusz, natrzyj ze wszystkich stron solą i pieprzem. Mięso ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175oC. Piecz ok. 60 minut.
W tym czasie cebule i czosnek obierz. Obie cebule oraz 3 ząbki czosnku posiekaj. Parmezan drobno zetrzyj. Marchewki oraz seler obierz, umyj. Warzywa pokrój w słupki. Podsmaż je na połowie rozgrzanej oliwy. Posyp solą, pieprzem i suszonymi ziołami.
Pieczywo pokrusz.
Okruszki połącz z cebulą oraz posiekanym czosnkiem. Dodaj parmezan oraz resztę oliwy. Przypraw solą, pieprzem, rozmarynem i oregano. Dobrze wymieszaj.
Masę rozsmaruj na mięsie po godzinie pieczenia. Obłóż je podsmażonymi warzywami. Piecz jeszcze 35 minut. Gotową pieczeń podawaj np. z ziemniakami.Źródło: Naj