Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Łopatka wieprzowa w skorupce"
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7547
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2561
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7547
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2561
Składniki
Łopatkę umyj, osusz, natrzyj ze wszystkich stron solą i pieprzem. Mięso ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175oC. Piecz ok. 60 minut.
W tym czasie cebule i czosnek obierz. Obie cebule oraz 3 ząbki czosnku posiekaj. Parmezan drobno zetrzyj. Marchewki oraz seler obierz, umyj. Warzywa pokrój w słupki. Podsmaż je na połowie rozgrzanej oliwy. Posyp solą, pieprzem i suszonymi ziołami.
Pieczywo pokrusz.
Okruszki połącz z cebulą oraz posiekanym czosnkiem. Dodaj parmezan oraz resztę oliwy. Przypraw solą, pieprzem, rozmarynem i oregano. Dobrze wymieszaj.
Masę rozsmaruj na mięsie po godzinie pieczenia. Obłóż je podsmażonymi warzywami. Piecz jeszcze 35 minut. Gotową pieczeń podawaj np. z ziemniakami.Źródło: Naj