Do góry

Dania główne Przepis na:

Łopatka z fasolą, pieczarkami i makaronem

Łopatka z fasolą, pieczarkami i makaronem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19008

Dodano:

Odsłon: 7

Sprawdzony przepis na "Łopatka z fasolą, pieczarkami i makaronem"

Składniki

  • 60 dag łopatki wieprzowej
  • 1 szkl. fasoli Piękny Jaś
  • 2 średnie cebule
  • 6 średnich pieczarek
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 20 dag grubego makaronu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki wódki
  • 1 gałązka rozmarynu
  • olej
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Łopatka z fasolą, pieczarkami i makaronem

Przygotowanie

  1. Fasolę wsyp do garnka, zalej 3 szkl. zimnej wody. Przykryj i odstaw na noc. Następnego dnia ugotuj ją do miękkości (ok. 60 min), dodając pod koniec gotowania sól do smaku.

  2. Mięso umyj, osusz, pokrój w niezbyt dużą kosteczkę. Cebulę obierz, potnij w piórka. Pieczarki oczyść, pokrój w małą kosteczkę. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Zrumień na nim mięso, oprósz solą i pieprzem, przełóż do rondla.

  3. Na patelni zeszklij natomiast cebulę. Dodaj pieczarki, oprósz solą i pieprzem, smaż ok. 5 min. Przełóż do mięsa. w rondlu zalej gorącym bulionem. Dodaj wódkę, igiełki rozmarynu oraz sól i pieprz do smaku. Rondel przykryj i duś gulasz na małym ogniu ok. 50 min.

  4. 3. Do mięsa włóż ugotowaną fasolę. Gulasz ew. zagęść łyżką mąki rozmieszanej w 1/4 szkl. zimnej wody. Makaron ugotuj w posolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu.

  5. Odcedź. Gorący włóż do gulaszu (już go nie gotuj). Wsyp opłukaną, drobno posiekaną natkę pietruszki.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń