Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Łopatka z fasolą, pieczarkami i makaronem"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 193
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 176
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 193
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 176
Składniki
Fasolę wsyp do garnka, zalej 3 szkl. zimnej wody. Przykryj i odstaw na noc. Następnego dnia ugotuj ją do miękkości (ok. 60 min), dodając pod koniec gotowania sól do smaku.
Mięso umyj, osusz, pokrój w niezbyt dużą kosteczkę. Cebulę obierz, potnij w piórka. Pieczarki oczyść, pokrój w małą kosteczkę. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Zrumień na nim mięso, oprósz solą i pieprzem, przełóż do rondla.
Na patelni zeszklij natomiast cebulę. Dodaj pieczarki, oprósz solą i pieprzem, smaż ok. 5 min. Przełóż do mięsa. w rondlu zalej gorącym bulionem. Dodaj wódkę, igiełki rozmarynu oraz sól i pieprz do smaku. Rondel przykryj i duś gulasz na małym ogniu ok. 50 min.
3. Do mięsa włóż ugotowaną fasolę. Gulasz ew. zagęść łyżką mąki rozmieszanej w 1/4 szkl. zimnej wody. Makaron ugotuj w posolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu.
Odcedź. Gorący włóż do gulaszu (już go nie gotuj). Wsyp opłukaną, drobno posiekaną natkę pietruszki.Źródło: Tina