Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Łososiowe babeczki"
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1318
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24998
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 120
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1318
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24998
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 120
Składniki
Zimną margarynę posiekaj na stolnicy. Wsyp mąkę oraz szczyptę soli. Wbij dwa żółtka. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i odłóż do lodówki na minimum 30 min.
Cebulę obierz, drobno poszatkuj. Wrzuć na patelnię z łyżką rozgrzanego oleju. Przesmaż na jasnozłoty kolor. Zdejmij z patelni, przełóż do miski. Kukurydzę osącz z zalewy, przepłucz na sicie zimną wodą i pozostaw do osączenia. Dodaj do cebuli.
Wędzonego na ciepło łososia rozdrobnij. Wymieszaj z kukurydzą oraz posiekaną cebulą. Umyj, osusz i posiekaj kilka gałązek koperku. Połącz ze składnikami farszu.
Śmietanę rozmieszaj z pozostałymi jajkami i białkami. Dodaj starty na tarce o małych oczkach ser. Masę dopraw solą oraz pieprzem. Foremki do minitart wylep ciastem. Nałóż przygotowany farsz. Na koniec całość zalej masą śmietanowo-serową. Foremki wstaw do piekarnika. Piecz 30-40 min w 180 st.
Czas ok. 60 min; porcja – 360 kcal, cena 3,30 zł.
Przygotowując tartę, tartaletki, pizzę, zapiekankę lub grzanki, nie ograniczaj się do jednego rodzaju sera. Śmiało mieszaj w jednym daniu mozzarellę, ser żółty, ser typu brie, camembert oraz ten z niebieską pleśnią (np. rokpol).Źródło: Świat kobiety