Do góry

Dania główne Przepis na:

Macedoński ajvar

Macedoński ajvar

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 10

Przepis wart wypróbowania: "Macedoński ajvar"

Składniki

  • 5 kg czerwonej papryki
  • 2 kg bakłażanów
  • 2 główki czosnku
  • 4 papryczki chili
  • pół szklanki oliwy
  • ocet z białego wina
  • ocet balsamiczny
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Paprykę przekrój na pół i oczyść. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 200°C przez ok. 30 minut. Gorące strąki przełóż do miski, przykryj je folią. Gdy wystygną, obierz ze skórki. Bakłażany piecz w całości w piekarniku w temp. 180°C przez 50 minut, następnie łyżką wyjmij wnętrze ze skórki.

  2. Wszystkie warzywa wymieszaj i zmiel w maszynce do mięsa na najgrubszych oczkach. Przełóż je do garnka i wlej oliwę. Duś na niewielkim ogniu przez kilka godzin, aby ajvar był gęsty. Pięć minut przed końcem duszenia pastę dopraw solą oraz octami winnym i balsamicznym.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń