Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Makaronowo-serowy torcik z kaparami"
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10913
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3532
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2619
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10913
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3532
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2619
Składniki
Makaron ugotuj w dużej ilości posolonego wrzątku według wskazówek podanych na opakowaniu. Kapary osącz z zalewy. Groszek wsyp na posolony wrzątek, gotuj 2 min, odcedź i przelej na durszlaku zimną wodą, by nie stracił koloru. Ser typu parmezan zetrzyj na tarce o małych otworkach.
Bazylię oraz natkę opłucz, osusz, strzepując wodę. Listki poodrywaj od gałązek i drobno je posiekaj. Połowę ziół odłóż do posypania torciku. Pozostałe wymieszaj ze startym serem, ricottą, kaparami, zielonym groszkiem oraz rozmąconymi jajkami. Masę przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
Makaron odcedź. Lekko przestudź i wymieszaj z przygotowaną masą. Tortownicę wyłóż długimi kawałkami folii aluminiowej. Posmaruj ją olejem. Formę napełnij makaronem z sosem, lekko wszystko dociśnij dłonią.
Mozzarellę oraz goudę zetrzyj na tarce o dużych otworkach. Serami posyp wierzch torciku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz 20 min. Przed podaniem zapiekankę posyp odłożonymi ziołami.Źródło: Tina