Do góry

Dania główne Przepis na:

Makrela z piekarnika

Makrela z piekarnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10039

Dodano:

Odsłon: 24

Sprawdzony przepis na "Makrela z piekarnika"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Makrela z piekarnika

Przygotowanie

  1. Ryby myjemy, czyścimy, nacinamy w poprzek, dzięki czemu ładniej się upieką.

  2. Do głębokiego naczynia wlewamy szklankę oliwy z oliwek, dodajemy po łyżeczce soli, pieprzu, ostrej papryki, pieprzu cayenne i przyprawy śródziemnomorskiej. Wlewamy sok wyciśnięty z cytryny, wrzucamy poszatkowaną natkę. Mieszamy. Tak powstałą marynatą zalewamy ryby, które odstawiamy na godzinę do lodówki.

  3. Ryby wyjmujemy, obtaczamy lekko w mące, obsmażamy na średnio rozgrzanej oliwie. Oliwę zachowujemy. Ryby wkładamy do naczynia żaroodpornego i na 20 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury w 180oC.

  4. W tym czasie kroimy obrane pomidory i paprykę, czosnek miażdżymy. Warzywa wrzucamy do odstawionej rozgrzanej oliwy. Dusimy do miękkości. Dodajemy pokrojone oliwki. Doprawiamy pieprzem i solą. Rybę podajemy z salsą, ziołami, bułką itp.

  5. Czas przygotowania 45 minut. Cena porcji około 4,80 zł.

  6. Wartość odżywcza jednej porcji 188 kcal Białko 33 g/Tłuszcz 2,8 g/Węglowodany 4 g.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń