Do góry

Dania główne Przepis na:

Marchewkowy mintaj

Marchewkowy mintaj

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19074

Dodano:

Odsłon: 11

Sprawdzony przepis na "Marchewkowy mintaj"

Składniki

  • 1 kg mintaja
  • 2 duże cebule
  • 2 marchewki
  • przyprawa do ryb
  • słodka i ostra papryka
  • sól
  • pieprz
  • sok z połowy cytryny
  • jajko
  • bułka tarta
  • mąka
  • olej. Zalewa: niepełna szklanka octu
  • cukier
  • vegeta
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Marchewkowy mintaj

Przygotowanie

  1. Przepis przysłała Małgorzata Stachurska z Katowic

  2. Ryby (jeśli trzeba pokrój na mniejsze kawałki) skrop sokiem z cytryny, posyp przyprawą do ryb, solą i pieprzem. Jajko roztrzep ze szczyptą ostrej i słodkiej papryki. Ryby obtocz w mące, jajku i bułce tartej. Usmaż z obydwu stron na oleju. Osącz.

  3. Cebule obierz, pokrój na półplasterki. Marchewki obierz, pokrój w plastry. Włóż do garnka, zalej wodą. Gotuj 4 min, osącz.

  4. W misce układaj warstwami cebulę z marchewkami, rybę i tak do wyczerpania składników, kończąc na cebuli z marchewką.

  5. Zalewa: do garnka wlej dwie szklanki wody, ocet, oprósz cukrem i vegetą do smaku. Zagotuj, zmniejsz ogień, gotuj 7 min.

  6. Na koniec dodaj ziarenka pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie, wymieszaj, ostudź. Zalewę ostrożnie wlej do ryb z warzywami, wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem udekoruj koperkiem.

  7. W ten sam sposób możesz też przygotować świeże śledzie (oczyszczone tuszki). Do smażenia nie panieruj ich w jajku, tylko w samej mące. A do zalewy dodaj łyżeczkę białej gorczycy i ugotuj ją na bazie 10-procentowego octu.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń