Do góry

Dania główne Przepis na:

Marokańskie pulpeciki

Marokańskie pulpeciki

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28007

Dodano:

Odsłon: 4

Wypróbowany przepis na "Marokańskie pulpeciki"

Składniki

  • 50 dag mielonego mięsa
  • cebula
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1 jajko
  • 1/4 szkl. bułki tartej
  • feta
  • sól
  • po 2 łyżki posiekanej mięty
  • natki i kolendry
  • cynamon
  • kardamon
  • olej
  • pasta tahini
  • 1 cytryna
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso przełóż do miski. Połącz z drobno posiekaną cebulą, przeciśniętym czosnkiem i startym imbirem. Dodaj jajko, bułkę tartą, 10 dag pokruszonej fety i posiekane zioła. Wyrób gładką masę.

  2. Dopraw ją solą, pieprzem, połową łyżeczki cynamonu i szczyptą mielonego kardamonu. Uformuj malutkie pulpeciki. Obsmaż je na oleju, przełóż na blachę. Piecz w 180 st. ok. 12 min. 2/3 szkl. pasty tahini połącz z sokiem z cytryny i 1/2 szkl. wody, posól. Pulpety podawaj z zimnym sosem.

  3. porcje, czas ok. 50 min; porcja – 330 kcal, cena 4 zł.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń