Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie chce twierdzic, ze to szybkie danie ale z pewnoscia nie trudne. Dobre dla tych wszystkich, ktorych jak i mnie, przeraza kruche ciasto
Polecam.
Odsłon: 1226
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1660
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1137
Polecam.
Odsłon: 1226
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1660
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1137
Składniki
Aby przygotować kruche ciasto włóż do miski obie mąki i sól. W rondelku rozpuść smalec w wodzie.Jak tylko sie zagotuje odstaw z ognia i wlej do maki. Mieszaj energicznie az powstanie kula ciasta. Kiedy tylko ciasto ochłodzi sie na tyle, ze mozna je zagniatac rekami przełóz je na stolnice i wyrabiaj przez jakies trzy minuty. Nastepnie podziel na dwie czesci: 1/3 i 2/3. Rozwalkuj wieksza podsypujac mąką na grubosc ok 3 mm. Zeby latwiej bylo ciastem manipulowac rozkładam na stolnicy folie i na niej rozwałkowuje ciasto. Nie przykleja sie do stolnicy i latwiej wlozyc je do foremki. Nastepnie ciasto wlozyc do foremki z wysokim brzegiem o średnicy ok 23 cm. Nalezy ciasto "wgnieść" w narożniki aby szczelnie wypełnić formę. Wstawic do lodowki. Druga czesc ciasta rozwałkowac do srednicy foremki ułozyc na płaskim talerzu lub desce do krojenia i rowniez wstawić do lodowki. Nie ma potrzeby natłuszczać foremki gdyz ciasto jest bardzo tluste samo w sobie.
Aby przygotowac nadzienie mięsne wymieszac pokrojone mieso z cebula i przyprawami.
Aby przygotować nadzienie chlebowe usmaż cebulke i boczek na maśle i oleju przez około 5 minut. Nastepnie dodaj posiekaną szałwię i smaż przez chwilke. Zdejmij z ognia i dodaj tarta bulke, żurawinę, sól i pieprz.
Jak juz wszystko mamy przygotowane rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Wyjmujemy ciasto z lodowki i wypełniamy nadzieniem miesnym ugniatajac zeby wypełniło narożniki nastepnie pokrywamy nadzieniem chlebowym. Uzywajac roztrzeapanego jajka smarujemy brzegi ciasta i przykrywamy naszym wieczkiem z ciasta. sklejamy brzegi tworzac ozdobny rabek. bastepnie wycinamy okragły otwor w zapeikance aby gorące powietrze mogło sobie uchodzic podczas pieczenia. Wstawiamy nasza zapeikankę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut. Nastepnie zminiejszamy temperature do 160 stopni i pieczemy nastepne 30 minut. Podkrecamy temperature do 200 stopni. Wyjmujemy ciasto zpiekarnika, smarujemy hojnie roztrzepanym jajkiem i wkładamy z powrotem do piekarnika na 20 minut. Cala ta zabawa ze zmianami temperatury ma na celu upieczenie wnetrza bez przypalania zewnętrza. Podawać cieple z surówka lub na zimno jako przekąskę. Przepis pochodzi z kasiązki "John Whaite Bakes" i jedynym odstępstwem od oryginału jest fakt, że dodałam 100g żurawiny zamiast 50g.