Do góry

Dania główne Przepis na:

Meat pie czyli zapiekanka wieprzowa

Meat pie czyli zapiekanka wieprzowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 7

Dodano:

Odsłon: 2223

Nie chce twierdzic, ze to szybkie danie ale z pewnoscia nie trudne. Dobre dla tych wszystkich, ktorych jak i mnie, przeraza kruche ciasto

Składniki

  • Na kruche ciasto na gorąco
  • 250 g białej mąki, 50 g pelnej mąki, 1 łyżeczka soli, 120 ml wody, 100 g smalcu, 1 lyzka olivy z oliwek
  • Na nadzienie miesne:
  • 250 g schabu pokrojonego w drobniutką kostkę, 170 g piersi z kurczaka pokrojonego w drobniutką kostkę, pół drobniutko pokrojonej
  • Na nadzienie chlebowe:
  • 50 g masła, pół drobniutko pokrojonej cebuli, 4 plastry surowego wędzonego boczku pokrojonego w kostkę, 4 listki szałwi, 100 g b
  • Jajko do posmarowania powierzchni ciasta
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Meat pie czyli zapiekanka wieprzowa

Przygotowanie

  1. Aby przygotować kruche ciasto
    włóż do miski obie mąki i sól. W rondelku rozpuść smalec w wodzie.Jak tylko sie zagotuje odstaw z ognia i wlej do maki. Mieszaj energicznie az powstanie kula ciasta. Kiedy tylko ciasto ochłodzi sie na tyle, ze mozna je zagniatac rekami przełóz je na stolnice i wyrabiaj przez jakies trzy minuty. Nastepnie podziel na dwie czesci: 1/3 i 2/3. Rozwalkuj wieksza podsypujac mąką na grubosc ok 3 mm. Zeby latwiej bylo ciastem manipulowac rozkładam na stolnicy folie i na niej rozwałkowuje ciasto. Nie przykleja sie do stolnicy i latwiej wlozyc je do foremki. Nastepnie ciasto wlozyc do foremki z wysokim brzegiem o średnicy ok 23 cm. Nalezy ciasto "wgnieść" w narożniki aby szczelnie wypełnić formę. Wstawic do lodowki. Druga czesc ciasta rozwałkowac do srednicy foremki ułozyc na płaskim talerzu lub desce do krojenia i rowniez wstawić do lodowki. Nie ma potrzeby natłuszczać foremki gdyz ciasto jest bardzo tluste samo w sobie.

  2. Aby przygotowac nadzienie mięsne wymieszac pokrojone mieso z cebula i przyprawami.

  3. Aby przygotować nadzienie chlebowe
    usmaż cebulke i boczek na maśle i oleju przez około 5 minut. Nastepnie dodaj posiekaną szałwię i smaż przez chwilke. Zdejmij z ognia i dodaj tarta bulke, żurawinę, sól i pieprz.

  4. Jak juz wszystko mamy przygotowane rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Wyjmujemy ciasto z lodowki i wypełniamy nadzieniem miesnym ugniatajac zeby wypełniło narożniki nastepnie pokrywamy nadzieniem chlebowym. Uzywajac roztrzeapanego jajka smarujemy brzegi ciasta i przykrywamy naszym wieczkiem z ciasta. sklejamy brzegi tworzac ozdobny rabek. bastepnie wycinamy okragły otwor w zapeikance aby gorące powietrze mogło sobie uchodzic podczas pieczenia. Wstawiamy nasza zapeikankę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut. Nastepnie zminiejszamy temperature do 160 stopni i pieczemy nastepne 30 minut. Podkrecamy temperature do 200 stopni. Wyjmujemy ciasto zpiekarnika, smarujemy hojnie roztrzepanym jajkiem i wkładamy z powrotem do piekarnika na 20 minut. Cala ta zabawa ze zmianami temperatury ma na celu upieczenie wnetrza bez przypalania zewnętrza.
    Podawać cieple z surówka lub na zimno jako przekąskę.
    Przepis pochodzi z kasiązki "John Whaite Bakes" i jedynym odstępstwem od oryginału jest fakt, że dodałam 100g żurawiny zamiast 50g.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń