Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Medaliony z serem i warzywami"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 277
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1136
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 277
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1136
Składniki
Piersi z kurczaka umyj, osusz i przekrój na pół. Lekko rozbij. Na patelni rozgrzej olej i usmaż filety. Dopraw solą i pieprzem.
Mozzarellę i pomidory pokrój w grubsze plastry. Ser feta pokrusz do miseczki i wymieszaj z pokrojonymi w cienkie plasterki oliwkami.
Kotlety rozłóż na wyłożonej papierem do pieczenia brytfance. Na część wyłóż ser feta z oliwkami. Na pozostałych ułóż plaster mozzarelli i pomidora.
Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 175° C przez około 5 minut (aż ser się rozpuści). Następnie medaliony wyjmij z piekarnika i odstaw w ciepłe miejsce.
Gdy lekko wystygną na medalionach z mozzarellą, wyłóż po łyżeczce pesto. Resztę medalionów udekoruj oliwkami i posiekanymi listkami oregano.
kroki do... nadziewania oliwek
Drylownicą wyjmij pestkę z oliwki. Jeśli nie masz jej pod ręką, zgnieć oliwkę przy pomocy płaskiej powierzchni dużego noża i wyciśnij pestkę ze środka.
Pół kostki sera feta wymieszaj z 2 łyżkami śmietany. Dodaj posiekane oregano. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przy pomocy szprycy napełnij oliwki serem, uważając aby nie wcisnąć za dużo farszu. Następnie ułóż je na talerzyku i podawaj.Źródło: Na żywo