Do góry

Dania główne Przepis na:

Medaliony z serem i warzywami

Medaliony z serem i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14907

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Medaliony z serem i warzywami"

Składniki

  • 4 filety z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 20 dag sera mozzarella
  • 2 małe pomidory
  • 20 dag sera feta
  • 8 oliwek nadziewanych papryką
  • pesto w słoiczku
  • czarne oliwki i oregano do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Medaliony z serem i warzywami

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka umyj, osusz i przekrój na pół. Lekko rozbij. Na patelni rozgrzej olej i usmaż filety. Dopraw solą i pieprzem.

  2. Mozzarellę i pomidory pokrój w grubsze plastry. Ser feta pokrusz do miseczki i wymieszaj z pokrojonymi w cienkie plasterki oliwkami.

  3. Kotlety rozłóż na wyłożonej papierem do pieczenia brytfance. Na część wyłóż ser feta z oliwkami. Na pozostałych ułóż plaster mozzarelli i pomidora.

  4. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 175° C przez około 5 minut (aż ser się rozpuści). Następnie medaliony wyjmij z piekarnika i odstaw w ciepłe miejsce.

  5. Gdy lekko wystygną na medalionach z mozzarellą, wyłóż po łyżeczce pesto. Resztę medalionów udekoruj oliwkami i posiekanymi listkami oregano.

  6. kroki do... nadziewania oliwek

  7. Drylownicą wyjmij pestkę z oliwki. Jeśli nie masz jej pod ręką, zgnieć oliwkę przy pomocy płaskiej powierzchni dużego noża i wyciśnij pestkę ze środka.

  8. Pół kostki sera feta wymieszaj z 2 łyżkami śmietany. Dodaj posiekane oregano. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

  9. Przy pomocy szprycy napełnij oliwki serem, uważając aby nie wcisnąć za dużo farszu. Następnie ułóż je na talerzyku i podawaj.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń