Do góry

Dania główne Przepis na:

Mięso mielone z kapustą

Mięso mielone z kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11052

Dodano:

Odsłon: 6

Smaczny pomysł na "Mięso mielone z kapustą"

Składniki

  • po 25 dag fileta  z kurczaka i z indyka
  • 20 dag wołowiny
  • 20 dag mięsa z szynki
  • woreczek ryżu
  • 20 dag białej kapusty
  • 2 cebule
  • 10 dag pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka majeranku
  • pieprz biały mielony do smaku
  • łyżeczka soli morskiej
  • bułka pełnoziarnista
  • 1/2 szklanki mleka
  • jajko bułka tarta do panierowania
  • olej rzepakowy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Mięso mielone z kapustą

Przygotowanie

  1. Filet z kurczaka i indyka, wołowinę, mięso z szynki mielę maszynką do mięsa, razem z wcześniej obranym czosnkiem.

  2. Cebulę obieram, drobno kroję i podsmażam na oleju. Pieczarki również kroję drobno i podsmażam. Ryż gotuję do miękkości w osolonej wodzie, a następnie zostawiam do ostudzenia.

  3. Kapustę szatkuję drobno nożem, a następnie parzę ją, przecedzam i również podsmażam na oleju. Do zmielonego mięsa dodaję pozostałe : ostudzony ryż, kapustę, pieczarki, cebulę, pieprz, majeranek, sól morską oraz jajko.

  4. Bułkę najpierw namaczam w mleku, a później również dodaję ją do mięsa. ją do mięsa.

  5. Całość dokładnie wyrabiam ręką tak, by wszystkie się połączyły. Następnie z uzyskanej w ten sposób masy formuję płaskie kotleciki wielkości dłoni.

  6. Każdy z nich obtaczam w bułce tartej. Kiedy są już przygotowane, rozgrzewam olej na patelni i smażę kotlety z obu stron na złoty kolor.

  7. ok. 45 min

  8. Porcja 430 kcal

  9. Koszt porcji ok. 4,50 zł

  10. Przepis na 5 porcji

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń