Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, sycące, na obiad rewelacyjne.
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 48
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 78
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 39
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 103
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 48
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 78
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 39
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 103
Składniki
Najpierw przygotowujemy produkty: pierś kroimy w paseczki, marchew i piertuszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, por kroimy w półtalarki.
Ryż płuczemy, wsypujemy do garnka, podgrzewamy z łyżką oliwy aż będzie prawie przeźroczysty (1-2 min). Wlewamy pół kartonu soku pomidorowego łagodnego i pół szklanki wody. Dodajemy sól, pieprz, pół łyżeczki papryki. Gotujemy bardzo często mieszając na wolnym ogniu, stopniowo dolewając sok pikantny i łagodny. W miarę jak ryż będzie wchłaniał sok i wodę potrawa będzie coraz gęstsza więc dodajemy po trochu wody. Sprawdzamy czy nie brakuje soli i pieprzu.
Jak ryż będzie już średnio miękki dodajemy mięso i warzywa. Mięso dodajemy stopniowo, do gorącej potrawy, surowe (będzie delikatniejsze niż wcześniej podsmażone - nie straci wody). Dolewamy resztkę (jeśli zostało) soków i mieszając gotujemy około 5-7 minut. Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy.
To risotto powinno mieć gęstą konsystencję. Wody może "pójść" więcej - zależy od gatunku ryżu. Można dodać przyprawy typu Vegeta. Ważne jest aby często mieszać by ryż nie przywarł do dna. Proponuję duży garnek z grubym dnem. Składników w sumie niewiele ale rozmiar potrawy po przyrządzeniu jest imponujący. Można oczywiście dodać paprykę surową lub wykorzystać inne warzywa.