Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mostek wołowy w wykwintnej wersji"
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 14
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 85
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 14
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 85
Składniki
Pieczarki i marchew oczyść, drobno je pokrój. Posiekaj 1 cebulę oraz opłukaną i osuszoną natkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Podsmaż pieczarki, dodaj marchew i cebulę, smaż 4 min. ostudź. Dodaj do nich 3/4 natki i mięso mielone. Wbij jajko, wsyp bułkę. Przypraw musztardą, solą i pieprzem, wymieszaj.
Mostek opłucz, osusz i ew. odetnij nadmiar tłuszczu. Ostrym nożem natnij z boku mięso tak, by powstała duża kieszeń. Napełnij ją nadzieniem, zepnij wykałaczkami i zwiąż sznurkiem.
Wierzch oprósz solą. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Ułóż mięso i smaż 10 min. Mostek przełóż do brytfanny, przykryj ją i piecz 3,5 godz. w 175 st. Po 2 godz. zdejmij pokrywkę.
Na łyżce oleju podsmaż drugą posiekaną cebulę. Sos z pieczenia zlej do rondelka. Dodaj cebulę, koncentrat i wino. Duś 5 min, przetrzyj przez sitko. Mięso polej sosem, posyp natką.
Aksamitny sos
Sos będzie miał świetną konsystencję i stanie się lśniący, jeśli po przetarciu przez sitko włożysz do niego łyżkę bardzo zimnego masła.Źródło: Tina