Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Murzin, czyli wędliny w cieście drożdżowym"
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 43
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4299
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2581
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 3801
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 43
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4299
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2581
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 3801
Składniki
Drożdże rozetrzyj z odrobiną cukru. Margarynę stop, przestudź. Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj roztarte drożdże, 3 jajka i ciepłe mleko (jeśli chcesz by ciasto miało bardziej wyrazisty smak, zastąp mleko wywarem z gotowania wędzonki albo białej kiełbasy). Wlej margarynę, zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Odstaw je pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.
Wędlinę pokrój na kawałki. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć, rozwałkuj. Na placku rozłóż kawałki szynki, boczku i kiełbasy. Zwiń. Rulon ułóż w podłużnej foremce wyłożonej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. godziny w temperaturze 175 st.
godz. i 35 min . 1 porcja ok. 520 kcal.Źródło: Tina