Do góry

Dania główne Przepis na:

Nadziane pulpeciki w sosie grzybowym

Nadziane pulpeciki w sosie grzybowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 670

Dodano:

Odsłon: 1010

Idzie jesień i grzybów będzie pod dostatkiem stąd moja propozycja na pulpeciki nadziewane u mnie pieczarkami (oczywiście można użyć innych grzybów).

Składniki

  • ok. 70 dag piersi indyka/kurczaka
  • ok. 50 dag pieczarek
  • 1 bułka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka margaryny/masła
  • oliwa do smażenia
  • bułka tarta
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • kostka czosnkowa
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz, vegeta
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Nadziane pulpeciki w sosie grzybowym

Przygotowanie

  1. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Część pieczarek (ok.6) odłóż do osobnego garnka pokrój i ugotuj do miękkości z odrobiną soli. Wystudzone zmiel przez maszynkę lub zblenduj (ja tak zrobiłam).

    Resztę pokrojonych w plasterki pieczarek również ugotuj. Miękkie grzyby dopraw solą i czosnkiem (dodałam czosnek z kostki),dodaj łyżkę tłuszczu (masła/margaryny). Łyżkę mąki pszennej i łyżkę mąki ziemniaczanej zalej odrobiną zimniej wody, wymieszaj w szklance dodaj do tego 2 łyżki śmietany i dolej trochę gorącego wywaru żeby zahartować wszystko. Wlej całość do garnka, zamieszaj i zagotuj. Posyp pietruszką. Sos gotowy.

  2. Piersi zmiel, podobnie bułkę wcześniej namoczoną (ja namaczam w wodzie ale myślę że w mleku też można), do zmielonej masy dodaj jajko i przyprawy (sól, pieprz, opcjonalnie - vegetę). Wymieszaj masę jeśli jest za mokra dosyp trochę bułki tartej ponownie wyrób.

    Teraz odmierzaj sobie w miarę równe porcje mięsa i rób na dłoni placuszek z dziurką na środku, wkładaj w dziurkę farszu grzybowego, sklejaj mięso w pulpeciki i obtaczaj w bułce tartej (mnie z podanych składników wyszło 12 pulpecików wielkości orzecha włoskiego). Smaż pulpeciki na patelni na oliwie na rumiano. Usmażone pulpeciki włóż do brytfanki i włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (z termoobiegiem) na 20 min.

    Można opuścić etap pieczenia i usmażone polać sosem i podawać.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń