Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idzie jesień i grzybów będzie pod dostatkiem stąd moja propozycja na pulpeciki nadziewane u mnie pieczarkami (oczywiście można użyć innych grzybów).
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11076
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3527
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1200
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4210
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 384
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11076
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3527
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1200
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4210
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 384
Składniki
Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Część pieczarek (ok.6) odłóż do osobnego garnka pokrój i ugotuj do miękkości z odrobiną soli. Wystudzone zmiel przez maszynkę lub zblenduj (ja tak zrobiłam). Resztę pokrojonych w plasterki pieczarek również ugotuj. Miękkie grzyby dopraw solą i czosnkiem (dodałam czosnek z kostki),dodaj łyżkę tłuszczu (masła/margaryny). Łyżkę mąki pszennej i łyżkę mąki ziemniaczanej zalej odrobiną zimniej wody, wymieszaj w szklance dodaj do tego 2 łyżki śmietany i dolej trochę gorącego wywaru żeby zahartować wszystko. Wlej całość do garnka, zamieszaj i zagotuj. Posyp pietruszką. Sos gotowy.
Piersi zmiel, podobnie bułkę wcześniej namoczoną (ja namaczam w wodzie ale myślę że w mleku też można), do zmielonej masy dodaj jajko i przyprawy (sól, pieprz, opcjonalnie - vegetę). Wymieszaj masę jeśli jest za mokra dosyp trochę bułki tartej ponownie wyrób. Teraz odmierzaj sobie w miarę równe porcje mięsa i rób na dłoni placuszek z dziurką na środku, wkładaj w dziurkę farszu grzybowego, sklejaj mięso w pulpeciki i obtaczaj w bułce tartej (mnie z podanych składników wyszło 12 pulpecików wielkości orzecha włoskiego). Smaż pulpeciki na patelni na oliwie na rumiano. Usmażone pulpeciki włóż do brytfanki i włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (z termoobiegiem) na 20 min. Można opuścić etap pieczenia i usmażone polać sosem i podawać. Smacznego.