Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie dla 6-8 osób, kaloryczność: 298 kcal (100g), czas przygotowania: 2 godziny, potrawa trudna i droga :)
Ciasto jest wegańskie i bezglutenowe. Wykonane z maki kokosowej i mleczka kok...
Odsłon: 1009
Znudziły Ci się klasyczne sosy do makaronu, wypróbuj ten przepis. Jest bardzo...
Odsłon: 1753
Ciasto jest wegańskie i bezglutenowe. Wykonane z maki kokosowej i mleczka kok...
Odsłon: 1009
Znudziły Ci się klasyczne sosy do makaronu, wypróbuj ten przepis. Jest bardzo...
Odsłon: 1753
Składniki
Indyczkę oczyścić, umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem, papryką oraz estragonem. Odstawić do lodówki na 12 godzin. Przygotować nadzienie: ryż ugotować i osączyć na sitku. Wątróbkę umyć i przesmażyć na oleju, następnie posiekać. Orzechy zalać wrzątkiem, po kilku minutach wyjąć i obrać ze skórki, również posiekać. Morele i rodzynki moczyć pół godziny w ciepłej wodzie i pociąć w paseczki. Wszystkie składniki nadzienia połączyć, dodać masło i starannie wymieszać. Doprawić imbirem, goździkami, solą oraz pieprzem. Indyczkę nadziewać dość i luźno, spiąć wykałaczkami lub zszyć nitką. Przełożyć do brytfanny, podlać wodą i piec co najmniej 2 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Często polewać sosem, który wydzieli się w trakcie duszenia. Podawać z ziemniakami. MOJA RADA: SKÓRKA INDYCZKI BĘDZIE SMACZNA I CHRUPIĄCA, JEŚLI POLAĆ JĄ ROZPUSZCZONYM MASŁEM LUB POKROPIĆ OLIWĄ Z OLIWEK. :) Smacznej Indyczki!!! ;-))