Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Naleśniki na słono"
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 747
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36467
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 1295
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 747
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36467
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 1295
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 2,20 zł.
Wartość odżywcza porcji 570 kcal Białko 28 g/Tłuszcz 40 g/Węglowodany 26 g
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie, odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy mleko, jajka, mąkę, pieprz, sól, gałkę muszkatołową i dokładnie mieszamy. Z powstałego ciasta smażymy na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu 6 naleśników.
Pomidor i cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki na ćwiartki, podsmażamy na oleju przez 5 minut. Dodajemy mięso mielone i, mieszając, smażymy ok. 10 minut. Doprawiamy pieprzem, solą i koncentratem pomidorowym, mieszamy.
Warzywno-mięsnym farszem smarujemy grubo naleśniki, zwijamy i układamy dość ścisło obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Jeśli zostało nam trochę farszu, mieszamy go z bulionem warzywnym i polewamy naleśniki. Jeśli zużyliśmy cały farsz, polewamy samym bulionem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10–15 minut w 200oC.Źródło: Rewia