Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciekawe, ale u mnie klopsy za każdym razem są inne od poprzednich, tym razem z darami ogrodu - oczywiście zielonymi!!! Dodatkiem jest żurkowy sos, a jarzyna - fasola z fasolą...
Bułkę namoczyć w wodzie, do miski wrzucić mielone mięso, odciśniętą bułkę, posiekaną w drobną kostkę cebulę, zmiażdżony ząbek czosnku, musztardę, jajko, zioła świeże i suszone, sól, pieprz. Zagnieść ciasto mięsne - kontrolować konsystencję - jeśli zbyt zwarte dodać odrobinę wody, jeśli za luźne - dosypać odrobinę bułki tartej. Odstawić, by odpoczęło (ok. 15 min)
Obraną zieloną fasolkę obgotować w osolonej wodzie. Odsączyć z zalewy białą fasolkę. Wymieszać płatki migdałowe z solą, papryką, imbirem i chili.
Podgrzać bulion warzywny z wyciśniętym ząbkiem czosnku, zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem.
Formować spłaszczone klopsiki (wielkości gałki lodów), obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni, na oliwie na złoto - brązowy kolor (z tej porcji - 12 sztuk). Po usmażeniu - przełożyć do naczynia żaroodpornego i trzymać w ciepłym (120 st.) piekarniku, do momentu ukończenia pozostałych elementów dania.
Do podgrzanego bulionu (z przyprawami) wlać zakwas - rozmieszać, żeby nie zrobiły się kluski. Wlać śmietanę, doprawić solą, pieprzem, cukrem i ew. sokiem z cytryny. Podgrzewać na malutkim ogniu, by w sposób naturalny sos żurkowy się zagęścił.
Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy i wrzucić płatki migdałowe wymieszane z przyprawami, Smażyć krótko na średnim ogniu (papryka w tłuszczu lubi się spalić na węgielek...), aż płatki nabiorą chrupkości.
Odcedzić zieloną fasolę, włożyć do miski, dodać białą fasolę i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
Na talerz wyłożyć klopsiki, polać sosem żurkowym, ugarnirować mieszanką fasoli.
SMACZNEGO!
Delikatna, wiosenna zupa z młodej kapusty podana z klopsikami i całymi młodym...
Odsłon: 439
Bardzo smaczna zupa, zwana na Warmii, zupą klops. Zupę możemy podawać z makar...
Odsłon: 508
Prosty i szybki przepis na ciasto na pizzę! Ja jako laik w pieczeniu i gotowa...
Odsłon: 46
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 10480
Sernik ma różne oblicza. Wolisz ten ciężki, wilgotny, lekko kwaskowy? Czy kre...
Odsłon: 363
Delikatne, mięciutkie, pachnące śliwką i marcepanem. Stary domowy przepis któ...
Odsłon: 117
Prosty i szybki przepis na ciasto na pizzę! Ja jako laik w pieczeniu i gotowa...
Odsłon: 46
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 10480
Sernik ma różne oblicza. Wolisz ten ciężki, wilgotny, lekko kwaskowy? Czy kre...
Odsłon: 363
Delikatne, mięciutkie, pachnące śliwką i marcepanem. Stary domowy przepis któ...
Odsłon: 117
Składniki
Bułkę namoczyć w wodzie, do miski wrzucić mielone mięso, odciśniętą bułkę, posiekaną w drobną kostkę cebulę, zmiażdżony ząbek czosnku, musztardę, jajko, zioła świeże i suszone, sól, pieprz. Zagnieść ciasto mięsne - kontrolować konsystencję - jeśli zbyt zwarte dodać odrobinę wody, jeśli za luźne - dosypać odrobinę bułki tartej. Odstawić, by odpoczęło (ok. 15 min) Obraną zieloną fasolkę obgotować w osolonej wodzie. Odsączyć z zalewy białą fasolkę. Wymieszać płatki migdałowe z solą, papryką, imbirem i chili. Podgrzać bulion warzywny z wyciśniętym ząbkiem czosnku, zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem.
Formować spłaszczone klopsiki (wielkości gałki lodów), obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni, na oliwie na złoto - brązowy kolor (z tej porcji - 12 sztuk). Po usmażeniu - przełożyć do naczynia żaroodpornego i trzymać w ciepłym (120 st.) piekarniku, do momentu ukończenia pozostałych elementów dania. Do podgrzanego bulionu (z przyprawami) wlać zakwas - rozmieszać, żeby nie zrobiły się kluski. Wlać śmietanę, doprawić solą, pieprzem, cukrem i ew. sokiem z cytryny. Podgrzewać na malutkim ogniu, by w sposób naturalny sos żurkowy się zagęścił.
Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy i wrzucić płatki migdałowe wymieszane z przyprawami, Smażyć krótko na średnim ogniu (papryka w tłuszczu lubi się spalić na węgielek...), aż płatki nabiorą chrupkości. Odcedzić zieloną fasolę, włożyć do miski, dodać białą fasolę i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
Na talerz wyłożyć klopsiki, polać sosem żurkowym, ugarnirować mieszanką fasoli. SMACZNEGO!
Przepisy Dania główne
Dania główne
zapiekanka makaron z mięsem mielonym i pomidorami
Dania główne
Ciasto na pizzę
Dania główne
Kotlety mielone z cukinii
Dania główne
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
zapiekanka makaron z mięsem mielonym i pomidorami
Zapiekanka to ten rodzaj dań, które lubi właściwie każdy. Co więcej potrawy p...
Odsłon: 8
Ciasto na pizzę
Prosty i szybki przepis na ciasto na pizzę! Ja jako laik w pieczeniu i gotowa...
Odsłon: 46