Do góry

Dania główne Przepis na:

Omlet z pieczarkami

Omlet z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 42

Dodano:

Odsłon: 258

Szybkie i proste danie na obiad, jak i na ciepłą kolację...

Składniki

1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę obierać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę.
    Pieczarki oczyścić,drobno pokroić,dodać do cebuli i smażyć do całkowitego odparowania płynu. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać śmietanę i drobno posiekaną natkę pietruszki.
    Przesmażyć krótko,do połączenia się składników.

  2. Żółty ser zetrzeć na grubej tarce

  3. Do miski wsypać mąkę,dodać proszek,szczyptę soli i wodę,dokładnie wymieszać widelcem na jednolita masę.Wbić jajka, roztrzepać lub zmiksować.
    Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oleju,wlać 1/2 masy jajecznej. Smażyć krótko, tylko do ścięcia,tak aby można było odwrócić omlet na drugą stronę. Po odwróceniu, na podpieczonej stronie omleta,szybko nałożyć 1/2 pieczarek,posypać połową startego ser i złożyć na pół. Smażyć do zrumienienia jedną połowę omleta, odwrócić i podsmażyć drugą stronę.
    Z pozostałych składników przygotować drugi omlet.
    Omlety przekroić na pół i od razu podawać.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń