Do góry

Dania główne Przepis na:

Ozorek na warzywach

Ozorek na warzywach

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14718

Dodano:

Odsłon: 0

Sprawdzony przepis na "Ozorek na warzywach"

Składniki

  • ozorek: 1 mały ozorek wołowy
  • po 2 listki laurowe
  • obrane ząbki czosnku
  • ziela angielskie qskórka z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 seler
  • 1 por; sałatka: 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 szkl. mrożonego groszku
  • 1 ogórek kwaszony
  • 2 plastry boczku; sos: 3-4 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 cebulka
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ozorek: umyj go w zimnej wodzie. Zagotuj 1,5 l wody z listkami laurowymi, czosnkiem, zielem, skórką z cytryny i solą. Gdy marynata ostygnie, zalej ozorek i odstaw na całą noc. Marchew, cebulę, seler i por obierz. Zalej zimną wodą. Ozorek wyjmij z marynaty, opłucz i włóż do warzyw. Nie sól! Gotuj do miękkości (ok. 2 godzin). Wyjmij ozorek i seler. Gdy ostygną, pokrój na paseczki.

  2. Sałatka: groszek wrzuć do wrzącej wody, gotuj 1 minutę. Odcedź. Paprykę i ogórka pokrój na paseczki. Boczek podsmaż na suchej patelni.

  3. sałatki wymieszaj. Dołóż ozorek, seler i boczek. sosu zmiksuj. Podawaj w sosjerce.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń