Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Paluszki z bulgurem"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 90
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 200
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 90
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 200
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Składniki
porcji, czas ok. 50 min; porcja – 350 kcal, cena 4,30 zł.
Bulgur zalej litrem wrzątku, posól. Gotuj ok. 7 minut, osącz i ostudź. Marchewki oczyść, pokrój w plasterki, przesmaż na 2 łyżkach oliwy. Dopraw kuminem. Migdały (w płatkach) zrumień na suchej patelni, pokrusz. Cieciorkę odlej z zalewy. Pomidory umyj, pokrój na kawałki.
Przygotowane sałatki wymieszaj z 5 łyżkami oliwy oraz sokiem z limonki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp pęczkiem posiekanej natki. Odstaw do lodówki.
Mięso mielone wymieszaj z obraną i posiekaną drobną cebulą. Dodaj jajko, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki bułki tartej oraz posiekane listki z 4 gałązek mięty. Masę starannie wyrób. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cynamonem.
Z masy mięsnej formuj małe podłużne kotleciki. Smaż je na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na złoty kolor. Na półmisku ułóż sałatkę, poobkładaj ją mięsnymi paluszkami. Do dania możesz podać sos tzatziki.
Danie będzie tańsze, jeśli zamiast konserwowej, użyjesz suszonej cieciorki. Szklankę suchych ziaren zalej wodą i pozostaw na noc do namoczenia. Gotuj bez dodatku soli ok. 90 min.
. Sałatka będzie atrakcyjnie wyglądać, jeśli użyjesz czerwonych oraz żółtych pomidorów.Źródło: Świat kobiety