Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Paluszki z bulgurem"
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34168
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1379
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113608
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34168
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1379
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113608
Składniki
porcji, czas ok. 50 min; porcja – 350 kcal, cena 4,30 zł.
Bulgur zalej litrem wrzątku, posól. Gotuj ok. 7 minut, osącz i ostudź. Marchewki oczyść, pokrój w plasterki, przesmaż na 2 łyżkach oliwy. Dopraw kuminem. Migdały (w płatkach) zrumień na suchej patelni, pokrusz. Cieciorkę odlej z zalewy. Pomidory umyj, pokrój na kawałki.
Przygotowane sałatki wymieszaj z 5 łyżkami oliwy oraz sokiem z limonki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp pęczkiem posiekanej natki. Odstaw do lodówki.
Mięso mielone wymieszaj z obraną i posiekaną drobną cebulą. Dodaj jajko, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki bułki tartej oraz posiekane listki z 4 gałązek mięty. Masę starannie wyrób. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cynamonem.
Z masy mięsnej formuj małe podłużne kotleciki. Smaż je na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na złoty kolor. Na półmisku ułóż sałatkę, poobkładaj ją mięsnymi paluszkami. Do dania możesz podać sos tzatziki.
Danie będzie tańsze, jeśli zamiast konserwowej, użyjesz suszonej cieciorki. Szklankę suchych ziaren zalej wodą i pozostaw na noc do namoczenia. Gotuj bez dodatku soli ok. 90 min.
. Sałatka będzie atrakcyjnie wyglądać, jeśli użyjesz czerwonych oraz żółtych pomidorów.Źródło: Świat kobiety