Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Papryka tak nadziewana jest pyszna,mozna jesc z chlebem czosnkowym lub zwykla bulka.Niestety wymaga przygotowania,ale potem jest "niebo w gebie". Orginalna nazwa to Gemista piperia
cebule pokroic w kostke,wrzucic na patelnie z olejem,dodac mielone,przyprzwic kostka rosolowa,sol pieprz,chili,wegeta,dusic na malym ogniu pod przykryciem ok 10 min mieszajac jak zeszkli sie cebula dodajemy 3 szkl wody, ryz 1/2 szkl i dalej na malym ogniu dusimy do miekkosci ryzu(ok 40 min),czesto mieszajac,pamietajac o przykryciu,najlepiej jak mamy Wok lub duza patelnie gleboka.Jak ryz bedzie miekki,dodajemy paste pomidorowa tubke cala i mieszamy razem.W czasie gdy dusi sie nam mielone i ryz,myjemy papryke,scinamy koncowke z ogonkiem (ok 1 cm od gory),wyzucamy pestki,koncowki (kapelusze)nie wyrzucamy ,beda sluzyc na przykrycie papryki.Nadziewamy do pelna papryki,wierzch posypac serem, przykrywamy kapeluszami i ukladamy w brytfance,dodac 3 lyzki oliwy1 szkl wody i jak zostanie farsz to tez dodac sol wegeta do smaku,zapekamy w piekarniku w 180 st do miekkosci papryk(skorka na gorze sie zarumieni) ok 50 min.Jesli ukladacie papryke w formie do ciasta to na wierzch polozcie folie aluminiowa Luzno-nie okrywac szczelnie.
Lekkie, a zarazem sycące danie z mieszaniną wielu smaków ;-)
Odsłon: 480
W Grecji także przygotowują przetwory ale głównie na białym occie winnym, pap...
Odsłon: 6685
Oj jak dawno zabierałam się za zrobienie tych pierożków z ciastem szpinakowym...
Odsłon: 54
Przepis na pyszny i prosty deser ze śmietaną i owocami.
Odsłon: 7393
Kotleciki warzywne to aromatyczna, chrupiąca i pyszna przekąska dla dzieci i...
Odsłon: 16566
Oj jak dawno zabierałam się za zrobienie tych pierożków z ciastem szpinakowym...
Odsłon: 54
Przepis na pyszny i prosty deser ze śmietaną i owocami.
Odsłon: 7393
Kotleciki warzywne to aromatyczna, chrupiąca i pyszna przekąska dla dzieci i...
Odsłon: 16566
Składniki
cebule pokroic w kostke,wrzucic na patelnie z olejem,dodac mielone,przyprzwic kostka rosolowa,sol pieprz,chili,wegeta,dusic na malym ogniu pod przykryciem ok 10 min mieszajac jak zeszkli sie cebula dodajemy 3 szkl wody, ryz 1/2 szkl i dalej na malym ogniu dusimy do miekkosci ryzu(ok 40 min),czesto mieszajac,pamietajac o przykryciu,najlepiej jak mamy Wok lub duza patelnie gleboka.Jak ryz bedzie miekki,dodajemy paste pomidorowa tubke cala i mieszamy razem.W czasie gdy dusi sie nam mielone i ryz,myjemy papryke,scinamy koncowke z ogonkiem (ok 1 cm od gory),wyzucamy pestki,koncowki (kapelusze)nie wyrzucamy ,beda sluzyc na przykrycie papryki.Nadziewamy do pelna papryki,wierzch posypac serem, przykrywamy kapeluszami i ukladamy w brytfance,dodac 3 lyzki oliwy1 szkl wody i jak zostanie farsz to tez dodac sol wegeta do smaku,zapekamy w piekarniku w 180 st do miekkosci papryk(skorka na gorze sie zarumieni) ok 50 min.Jesli ukladacie papryke w formie do ciasta to na wierzch polozcie folie aluminiowa Luzno-nie okrywac szczelnie.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kurczak Kung Pao
Dania główne
Pierogi szpinakowe z mięsem z indyka
Dania główne
Mielone w pieczarkach z kapustą
Dania główne
Gulasz Polonez
Kurczak Kung Pao
Kurczak Kung Pao to danie azjatyckie, które wyróżnia się chrupkością kurczaka...
Odsłon: 37
Pierogi szpinakowe z mięsem z indyka
Oj jak dawno zabierałam się za zrobienie tych pierożków z ciastem szpinakowym...
Odsłon: 54