Do góry

Dania główne Przepis na:

Pasztet z łososiem i rukolą

Pasztet z łososiem i rukolą

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 8

Sprawdzony przepis na "Pasztet z łososiem i rukolą"

Składniki

  • 20 dag rukoli
  • 50 dag świeżego łososia
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 proc
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18 proc
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • biały pieprz. Ponadto: 1 -2 łyżki masła
  • folia aluminiowa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pasztet z łososiem i rukolą

Przygotowanie

  1. Rukolę starannie umyj pod bieżącą wodą a następnie osusz lub odwiruj w wirówce do sałaty. Drobno posiekaj. Łososia umyj pod bieżącą wodą, osusz, pokrój w kostkę.

  2. Do miski włóż 15 dag łososia. Rozdrobnij blenderem stopniowo dodając posiekaną rukolę. Następnie dodaj jajko i połowę śmietanki kremówki i kwa śnej śmietany, wymieszaj.

  3. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Do drugiej miski włóż pozostałego łososia, rozdrobnij blenderem. Dodaj pozostałe jajko, śmietankę i śmietanę, sok z cytryny, gałkę oraz koncentrat, wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem.

  4. Małą keksówkę posmaruj masłem i wyłóż folią aluminiową. Wylej zieloną masę a na nią masę łososiową, wierzch wyrównaj łyżką. Foremkę przykryj folią aluminiową.

  5. Dużą blachę napełnij zimną wodą do 1/3 jej wysokości. Wstaw do niej keksówkę. Piecz ok. 60 minut w temperaturze 150°C. Gdy wystygnie, wstaw na kilka godzin do lodówki.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń