Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pchali ze szpinaku"
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1546
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1301
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1374
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1241
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1546
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1301
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1374
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1241
Składniki
Szpinak dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Następnie zblanszuj go, wkładając na 40-60 sekund do garnka z wrzącą wodą. Zblanszowany szpinak natychmiast zanurz w misce z lodowatą wodą (możesz dodać kilka kostek lodu), aby zachował swój zielony kolor i jędrność. Osącz na sicie.
Szpinak drobno posiekaj lub zmiel w maszynce do mięsa. Kilka połówek orzechów odłóż do dekoracji, pozostałe bardzo drobno zmiel. Dodaj do nich czosnek przeciśnięty przez praskę, ocet winny, świeże oraz suszone zioła. Wymieszaj. Na koniec dodaj rozdrobniony szpinak oraz pestki z granatu. Dobrze wymieszaj, dopraw do smaku solą
Z masy uformuj małe kuleczki. Każdą udekoruj połówką orzecha. Schłodź w lodówce.
Rada: Do przygotowania pchali można wykorzystać inne warzywa np. buraki, bakłażany, botwinę, kapustę, pory lub kalafior. Pchali można wykorzystać jako nadzienie do naleśników lub pastę do smarowania chleba.
30 minut Porcja: 340 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie