Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczeń wieprzowa

Pieczeń wieprzowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 770 Ocena: 6584

Dodano:

Odsłon: 54

Przepis wart wypróbowania: "Pieczeń wieprzowa"

Składniki

  • 2 kg szynki wieprzowej z tłuszczem
  • 2 jabłka
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki dżemu z czarnych porzeczek
  • 5 łyżek soku jabłkowego
  • 10 ziaren jałowca
  • 1/2 łyżeczki kminku i ostrej papryki
  • cynamon
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczeń wieprzowa

Przygotowanie

  1. Ziarna jałowca rozbij. Czosnek zmiażdż, utrzyj go z solą i jałowcem. Mięso umyj. Po stronie tłuszczu natnij mięso w kratkę. Natrzyj mieszanką z czosnkiem. Owiń w folię i odstaw na noc do lodówki.

  2. Posmaruj mięso dżemem. Oprósz pieprzem, cynamonem, kminkiem, papryką i skruszonym liściem.

  3. Ułóż mięso w brytfance. Wokół ułóż połówki cebuli. Podlej sokiem jabłkowym. Piecz 30 minut w temperaturze 180°C. Dołóż ćwiartki jabłek. Gdy mięso się zarumieni, przykryj folią i piecz jeszcze 50 minut.

    Źródło: Takie jest życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń