Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pieczeń z salsą z cebuli i awokado"
Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub...
Odsłon: 373
Połączenie ryżu, mięsa i kapusty znają i kochają chyba wszyscy. Poniżej przep...
Odsłon: 263
Jak już pewnie wiecie uwielbiam czekoladę, dlatego dzisiaj zapraszam na przep...
Odsłon: 488
Często dań z podrobów nie zalicza się do wyszukanych potraw i bagatelizuje si...
Odsłon: 3327
Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub...
Odsłon: 373
Połączenie ryżu, mięsa i kapusty znają i kochają chyba wszyscy. Poniżej przep...
Odsłon: 263
Jak już pewnie wiecie uwielbiam czekoladę, dlatego dzisiaj zapraszam na przep...
Odsłon: 488
Często dań z podrobów nie zalicza się do wyszukanych potraw i bagatelizuje si...
Odsłon: 3327
Składniki
ok. 5 godzin.
Mięso opłukać, osuszyć, natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Limonki sparzyć wrzątkiem, osuszyć. Z jednej zetrzeć skórkę i wymieszać ją ze słodką papryką, płatkami chili, kolendrą, morską solą i łyżeczką mielonego czarnego pieprzu. Mieszanką przypraw natrzeć mięso. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Zamarynowane mięso odwinąć z folii, obwiązać sznurkiem, formując zgrabną pieczeń. Ułożyć w brytfance. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150°C. Piec w niskiej temperaturze 4 godziny i 30 minut. Dzięki temu mięso będzie bardzo soczyste i kruche.
Przygotować salsę: czerwone cebule obrać, pokroić w kosteczkę. Zetrzeć skórkę z pozostałych limonek, a ze wszystkich limonek wycisnąć sok. Pomidory oczyścić z pestek, miąższ drobno pokroić. Papryczkę chili rozciąć, usunąć pestki, strączki posiekać. Awokado przekroić, usunąć pestkę, miąższ oddzielić od skórki i pokroić w kostkę. W misce wymieszać awokado, cebulę, chili i pomidory. Dodać 2/3 skórki z limonek i 1,5 łyżki soku limonkowego. Wsypać 1,5 łyżeczki cukru, doprawić solą i pieprzem. Wlać oliwę, wymieszać, odstawić w chłodne miejsce.
Pozostały sok z limonki połączyć z rumem. Dodać resztę cukru, ocet balsamiczny i sól do smaku. Mieszanką polać mięso około 30 minut przed końcem pieczenia. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju smażyć ziemniaki 20-30 minut. Pod koniec poprószyć je pieprzem i solą. Natkę pietruszki posiekać i posypać nią usmażone ziemniaki, lekko przemieszać. Gotową pieczeń podawać ze smażonymi ziemniaczkami i salsą z awokado. Dla ładnego efektu można udekorować danie cząstkami limonki.Źródło: Życie na gorąco
Przepisy Dania główne
Dania główne
Pankejki
Dania główne
Tarta z kurczakiem i pieczarkami
Dania główne
Placki bananowe
Dania główne
Pzepis na żołądki drobiowe
Pankejki
Pyszne pankejki ️
Odsłon: 48
Tarta z kurczakiem i pieczarkami
Oto twój pomysł na jutrzejszy obiad. Do jego przygotowania możesz wykorzystać...
Odsłon: 2709