Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bardzo proste danie :)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5509
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1008
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11988
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5118
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1428
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5509
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1008
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11988
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5118
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1428
Składniki
Filety z łososia pokryć sprasowanymi 3 ząbkami czosnku, obsypać solą i pieprzem, polać sokiem z cytryny (ew. można użyć pieprzu cytrynowego). Ułożyć kilka krążków oliwek. Odstawić na 10 min.
Sos pomidorowo-oliwkowy: pomidory z puszki wrzucić do garnka postawionego na małym gazie. Rozdrobnić nieco pomidory. Dorzucić sprasowany ząbek czosnku, zioła prowansalskie, paprykę słodką, paprykę ostrą, pieprz czarny i cayene, sól. Jak sos się podgrzeje dorzucić pokrojone czarne oliwki.
Blachę posmarować kapką oliwy, ułożyć łososia. Blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Popiec ok. 7 min. Wyjąć, wylać cały sos z pomidorami na łososia. Wstawić ponownie do piekarnika, piec ok. 15-20 min. Podawać z kulkami mozarelli.