Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bardzo proste danie :)
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Filety z łososia pokryć sprasowanymi 3 ząbkami czosnku, obsypać solą i pieprzem, polać sokiem z cytryny (ew. można użyć pieprzu cytrynowego). Ułożyć kilka krążków oliwek. Odstawić na 10 min.
Sos pomidorowo-oliwkowy: pomidory z puszki wrzucić do garnka postawionego na małym gazie. Rozdrobnić nieco pomidory. Dorzucić sprasowany ząbek czosnku, zioła prowansalskie, paprykę słodką, paprykę ostrą, pieprz czarny i cayene, sól. Jak sos się podgrzeje dorzucić pokrojone czarne oliwki.
Blachę posmarować kapką oliwy, ułożyć łososia. Blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Popiec ok. 7 min. Wyjąć, wylać cały sos z pomidorami na łososia. Wstawić ponownie do piekarnika, piec ok. 15-20 min. Podawać z kulkami mozarelli.