Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony schab

Pieczony schab

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14724

Dodano:

Odsłon: 5

Wypróbowany przepis na "Pieczony schab"

Składniki

  • 80 dag schabu albo karkówki. Marynata do mięsa: 2–3 ząbki czosnku po kilka gałązek rozmarynu
  • oregano
  • tymianku 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 czubata łyżka miodu oraz: 60 dag młodych ziemniaków
  • 1 spory pęczek młodej marchewki
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek i rozmaryn
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczony schab

Przygotowanie

  1. Schab opłucz, osusz, ew. obwiąż nitką, formując zgrabną pieczeń. Przygotuj marynatę: czosnek obierz, zioła opłucz i osusz. Przygotowane posiekaj, wymieszaj z jogurtem i miodem. Schab natrzyj marynatą. Odstaw na 3 godziny. Zamarynowany schab posyp solą i pieprzem. Włóż do brytfanki. Piecz ok. 50 minut w temp. 190 stopni. Ziemniaki wyszoruj, opłucz, potnij na cząstki. Marchewki obierz, pokrój w słupki.

  2. Obrane warzywa gotuj 10 minut w posolonym wrzątku. Osącz. Czosnek obierz, ząbki wymieszaj z przygotowanymi warzywami i oliwą. Posyp solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Dodaj do mięsa 30 minut przed końcem pieczenia.

  3. 65 min •Porcja: 675 kcal •Cena porcji: 5,95 zł

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń